Portreti žena o potrebi za slobodom

Izložba kojom će se Ubović predstavlja budvanskoj publici sastoji se od 12 radova većeg formata koji su rađeni tehnikom akril na platnu, tuš/ink i akrilni sprej, a biće otvorena do 27. avgusta

4361 pregleda 0 komentar(a)
Frida Kalo Orijane Ubović, Foto: Privatna arhiva
Frida Kalo Orijane Ubović, Foto: Privatna arhiva

Otvaranje izložbe slika „About face“ umjetnice Orijane Ubović biće upriličeno sjutra u Budvi, na trgu ispred Moderne galerije „Jovo Ivanović“, u 21 čas. U muzičkom dijelu programa na klaviru nastupiće Sara Lakićević, članica Crnogorskog simfonijskog orkestra, a iz JU Muzeji i galerije Budve ističu da će se događaj održati na otvorenom, uz poštovanje svih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela sa sprečavanje širenja virusa korona.

foto: Privatna arhiva

Izložba kojom će se Ubović predstavlja budvanskoj publici sastoji se od 12 radova većeg formata koji su rađeni tehnikom akril na platnu, tuš/ink i akrilni sprej, a biće otvorena do 27. avgusta.

“Njeno slikarstvo je refleksivno, ono potencira emociju s kojom posmatrač može da se identifikuje, bilo da je doživljava kroz formu i boju (koja je kod Orijane veoma bogata, potenciranih i fizičkih i psiholoških osobenosti), bilo kroz kontekstualizaciju kojom ističe da je umjetnički objekat određen smislom, značenjima i upotrebama, naglašavajući time kulturološka svojstva umjetnosti. Orijanine slike nam upravo o tome govore, a najviše o potrebi za slobodom. Za slobodom da osjećamo i da stvaramo, da budemo ono što jesmo, mimo nametnutih konvencija, očekivanja i stereotipa”, primjećuje istoričarka umjetnosti Ana Ivanović koja potpisuje prateći tekst izložbe.

foto: Privatna arhiva

Izložba obuhvata portrete žena popularne kulture, pored kojih su, na nekoliko slika predstavljene i imaginarne ličnosti - vizija umjetnice, poput lika gejše. “Korišćenje portreta gejše upućuje nas na simbolički nivo čitanja koji uvezuje sve izložene portrete, jer predstavlja paradigmatičan primer stereotipa. Pojava stereotipa, omogućava da se uvidi i čitav set očekivanja kao i socioloških, kulturalnih, političkih okvira zbog kojih tzv. ‘ženski problem’ dobija na složenosti. Upravo je predominacija ovakvog modela dovela do toga da se proteklih sto godina, ali i dalje aktivno, žensko pitanje postavlja u jedan od glavnih tokova savremene misli i savremene umetničke prakse”, istakla je Ivanovićeva.

Ejmi Vajnhaus, djelo Orijane Ubović
Ejmi Vajnhaus, djelo Orijane Ubovićfoto: Privatna arhiva

Ona dodaje i da se pojavom koncepta ‘nove žene’ (the new woman), od kraja 19. vijeka - kada se žena mobiliše na borbu za sopstvena prava i potrebe, polako počinje mijenjati “maskulini odnos prema njenoj poziciji u društvu. Slikajući snažne i jedinstvene žene od Merilin Monro, Fride Kalo, Ejmi Vajnhaus, pa do žena i svoje svakodnevice, Ubovićeva je željela da predstavi da su žene, uprkos svim nametnutim funkcijama i različitim identitetima, živa bića sa svim svojim vrlinama i manama, i te kako sposobne za velika djela, jednako emotivno osjetljive bile one “poznate”, slavne ili ne. Orijana Ubović je rođena 14.11.1981. u Podgorici. Diplomirala je na Trinity College and University, odsjek Fine Arts.

Bonus video: