I DPS tražio da DIK preispita odluku

"Kao partija koja se posvećeno bori za afirmaciju principa vladavine prava smatramo da biračko, kao Ustavom zagarantovano pravo, ne smije biti dovedeno u pitanje pod bilo kojim uslovima i okolnostima - pa ni ovim u kojima se trenutno nalazimo"

5900 pregleda 81 reakcija 81 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) očekuje da Državna izborna komisija preispita odluku da građani sa biračkim pravom, koji na dan izbora 30. avgusta budu na bolničkom liječenju, usljed infekcije koronavirusom, kao i oni u karantinima van mjesta prebivališta, ne mogu da ostvare biračko pravo.

Portparol DIK-a Mersudin Dautović, kazao je da dio tehničke preporuke za održavanje izbora radi epidemiološke zaštite birača nije u skladu sa ustavom zagarantovanim pravom, ali da je zbog epidemiološkog rizika morala biti donijeta takva odluka.

"Imajući u vidu složenu epidemiološku situaciju a vezano za pandemiju novog koronavirusa, apsolutno smo svjesni izazova pred kojim se nalazi Državna izborna komisija kada je u pitanju propisivanje pravila pod kojim je potrebno održati predstojeću kampanju i izborni dan. Ipak, kao partija koja se posvećeno bori za afirmaciju principa vladavine prava smatramo da biračko, kao Ustavom zagarantovano pravo, ne smije biti dovedeno u pitanje pod bilo kojim uslovima i okolnostima - pa ni ovim u kojima se trenutno nalazimo", saopšteno je iz DPS-a.

Dodaju da je obaveza državnih organa da svima omoguće da iskoriste svoje biračko pravo.

"I u tom kontekstu cijenimo značajnim neka od iskustava država regiona koje su nedavno, u sličnoj situaciji, održale izbore. Vjerujemo, dakle, da će Državna izborna komisija preispitati svoju odluku i uvažiti mišljenja i sugestije političkih partija, te da će na kraju svima biti omogućeno da ostvare svoja Ustavom garantovana prava", saopšteno je iz DPS-a.

Povezani članci

07. Avgust 2020.

Portparol DIK: Nije u skladu sa Ustavom, ali...

Bonus video: