Tužioci kucaju i na vrata Bora Lazovića

Po nalogu SDT-a, vještak utvrđuje vrijednost zemlje u cenrtu Budve, koju je Boro Lazović kupio od Opštine
646 pregleda 25 komentar(a)
Boro Lazović, Foto: Arhiva Vijesti
Boro Lazović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.07.2018. 05:00h

Specijalno državno tužilaštvo angažovalo je sudskog vještaka građevinske struke, koji treba da utvrdi vrijednost 3.300 kvadrata opštinske zemlje kod gradskog vrtića nadomak Staroga grada u Budvi.

Ta zemlja je prije gotovo osam godina prodata nekadašnjem šefu lokalnog DPS-a Boru Lazoviću i njegovom bratu Jovu.

To je saopštio vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, u pismu koje je prije nekoliko dana stiglo na adresu gradonačelnika Budve Dragana Krapovića.

Krapović je još početkom aprila uputio urgentan dopis čelniku tužilaštva sa zahtjevom da mu odgovore šta su u toj instituciji uradili proteklih 12 mjeseci, od kada je Opština podnijela krivičnu prijavu protiv bivšeg predsjednika Opštine Rajka Kuljače, nekadašnjeg šefa budvanskog parlamenta Bora Lazovića, njegovog brata Jova i NN lica iz Opštine Budva i Uprave za nekretnine Budva zbog sumnje da su prodajom opštinske zemlje počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja i time oštetili opštinsku kasu za 2.700.000 eura.

“Nakon dostavljanja cjelokupne dokumentacije od strane Uprave za nekretnine za katastarske parcele koje su navedene u krivičnoj prijavi, Specijalno državno tužilaštvo je donijelo naredbu kojom je angažovalo sudskog vještaka građevinske struke radi utvrđivanja vrijednosti predmetne nepokretnosti”, piše u dopisu vrhovnog državnog tužioca.

Krapović je u krivičnoj prijavi podnijetoj u aprilu 2017.godine, naveo da je Opština prije sedam i po godina u dva navrata omogućila Lazovićima da od nje dokupe gotovo 3.300 kvadrata zemlje u centru Budve, za šta su morali da plate 2,7 miliona eura.

“Do­ka­zni ma­te­ri­jal iza­zi­va sum­nju da je Op­šti­na Bu­dva to­kom 2010. godine, u vri­je­me dok se na du­žno­sti pred­sjed­ni­ka op­šti­ne na­la­zio Ku­lja­ča, pro­da­la ze­mlji­šte na eks­klu­ziv­noj lo­ka­ci­ji u cen­tru gra­da, u ne­po­sred­noj bli­zi­ni grad­skog vr­ti­ća, Bo­ru i Jo­vu La­zo­vi­ću - ‘ra­di for­mi­ra­nja ur­ba­ni­stič­ke par­ce­le’, za ku­po­pro­daj­nu ci­je­nu od 2,78 mi­li­o­na eura“, navodi se u krivičnoj prijavi Krapovića.

Dodaje se da je nezakonitim postupanjem Kuljače i službenika budvanske Uprave za nekretnine, Boru i Jovu Lazoviću omogućeno da se uknjiže na nepokretnosti za koje nisu platili kupoprodajnu cijenu, a da su potom te iste nepokretnosti založili kao hipoteku za vraćanje kredita u iznosu od 2,5 miliona eura: “Čime su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist”.

“Apsolutno smo sigurni da su navedena lica kroz krivično djelo koje im se stavlja na teret, nanijela Opštini Budva štetu u milionskom iznosu i bićemo istrajni da ovu stvar dovedemo do kraja i nadoknadimo nanesenu štetu građanima Budve. Nažalost, proteklih godina u Opštini Budva je od strane funkcionera, službenika i drugih lica djelovanjem organizovane kriminalne grupe, na čijem je čelu bio visoki funkcioner DPS-a, nanesena ogromna šteta i niko ne treba da ima sumnju da će nova vlast u Opštini Budva do kraja ispitati svaki problematičan aranžman, svaki ugovor, svaku cesiju, svaku kompenzaciju, svaku prodaju zemlje i svako javno - privatno partnerstvo”, navodi se krivičnoj prijavi.

Krapović je tada saopštio da je upravo podnošenje krivične prijave dokaz da je nova gradska uprava je riješena da se izbori sa kriminalom prethodne DPS vlasti u Opštini Budva.

“Opština Budva za građane ima poruku - mi smo vam obećali obračuin sa korupcijom i organizovanim kriminalom i kao nekoliko predizbornih obećanja koje smo već ispunili i ovo obećanje počinjemo da ispunjavamo danas”, rekao je Krapović.

Lazović tužio Krapovića za povredu ugleda i časti

Budvanin Jovo Lazović, rođeni brat nekadašnjeg lidera budvanskog DPS-a Bora Lazovića, podnio je u avgustu tužbu Osnovnom sudu u Kotoru protiv gradonačelnika Budve Dragana Krapovića i Opštine Budva, zbog povrede ugleda i časti, tražeći da mu se na ime naknade nematerijalne štete isplati iznos koji će biti utvrđen tokom postupka.

Lazović je presavio tabak, nakon što je Opština izdala saopštenja povodom podnošenja krivičnih prijava.

Lazović je ocijenio skandaloznim saopštenje gradskih vlasti: “Krajnje zlonamjerno, neprimjeno, gdje se više lica optužuju, izvode dokazni postupak i na kraju im se presuđuje”

Bonus video: