Crna Gora u društvu Kambodže i Jemena: UN zabrinute zbog napada na novinare

Iz UN-a podsjećaju Crnu Goru da ispunjava svoje međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava kako bi u potpunosti zaštitila pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, uključujući zaštitu novinara i medija
102 pregleda 17 komentar(a)
protest Olivera Lakić, Foto: Boris Pejović
protest Olivera Lakić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.05.2018. 11:04h

Ujedinjene nacije zabrinute su zbog nastavka nasilja i zastrašivanja novinara u Crnoj Gori, kao i zbog posljednjeg slučaja napada na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić. Crna Gora se zbog napada nalazi među pet zemalja svijeta koje su obuhvaćene najnovijem saopštenjem UN.

Portparolka kancelarije Visokog predstavnika za ljudska prava Ravina Šamdasani navela je da su, pored Crne Gore, na listi zemalja zbog koji su zabrinuti Jemen, Kambodža, Kuba i Nikaragva.

"Napad na Lakić uslijedio je nakon postavljanje bombe pod auto ispred kuće novinara Seada Sadikovića. Zabrinuti smo jer izvještaji ukazuju da su novinari, naročito oni koji se doživljavaju kao kritičari vlasti, izloženi prijetnjama, fizičkom naselju, tužbama za klevetu. Prema izvještajima NVO, od 2013. je u Crnoj Gori bilo od 20 do 25 napada na novinare i samo par slučaja je istraženo", navodi se u saopštenju Šamdasani.

Iz UN-a podsjećaju Crnu Goru da ispunjava svoje međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava kako bi u potpunosti zaštitila pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, uključujući zaštitu novinara i medija.

"Pozivamo vlasti u Crnoj Gori da osiguraju zaštitu novinara i drugih medijskih radnika, osude napade na novinare, i osiguraju da se svi slučajevi brzo i efikasno istraže, a počinioci dovedu pred lice pravde", zaključuje se.

Bonus video: