Pronađen dosad nepoznati dio Berlinskog zida

Berlin bi ovim pronalaskom mogao dobiti novu atrakciju, a spomen park Bernauer Štrase s ostacima zida godišnje posjeti preko milion turista
234 pregleda 2 komentar(a)
Berlinski zid, Foto: Shutterstock
Berlinski zid, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.01.2018. 08:44h

Istoričar-amater otkrio je na granici između berlinskih četvrti Pankov i Rajnikendorf ostatke zida za koji se vjeruje da je pripadao Berlinskom zidu, prenijeli su njemački mediji.

”Nakon svega što sam mogao pronaći u arhivima, izgleda da se zaista radi o posljednjem dijelu Berlinskog zida”, rekao je za dnevnik Berliner cajtung Kristijan Borman koji je Berlinskoj upravi za zaštitu spomenika prijavio ”izgubljeni” dio zida, prenosi Hina.

Pritom se radi o prvobitnom zidu od cigle na vrhu kojeg se nalazila bodljikava žica. U decenijama nakon gradnje zida pa sve do njegovog pada 1989. zid, tj. utvrđena granica oko Zapadnog Berlina je u nekoliko navrata iznova građena i nadopunjavana dodatnim uređajima.

Paralelno s gradnjom novih i sigurnijih zidova, pa tako i onog najpoznatijeg od betona, DDR vlasti su rušile stari, prvobitni zid od cigle. Izgleda da su pritom previdjele ovaj posljednji dio u četvrti Pankov.

”Zaboravljeni” dio zida se nalazi usred jednog šumarka koji je u vrijeme DDR-a slovio kao zabranjena zona jer je bio okružen Zapadnim Berlinom. U Upravi za zaštitu spomenika isprva nisu vjerovali ”pronalasku” hobi istoričara Bormana. Naknadno se ispostavilo da su vlasti polazile od toga da je i ovaj, 80 metara dugi zid u međuvremenu demontiran kao i najveći ostatak Berlinskog zida čiji djelovi se nalaze svuda po svijetu.

Sada bi Berlin mogao dobiti novu atrakciju. Spomen park Bernauer Štrase s ostacima zida godišnje posjeti preko milion turista.

Bonus video: