"Mašina za ubijanje": Nađen skelet ratnika sa oružjem umjesto ruke

Posmrtni ostaci čovjeka, koje potiču iz perioda između 6. i 8. vijeka, sahranjeni su pored obezglavljenog konja, nekoliko hrtova i nekoliko stotina drugih skeleta
169 pregleda 1 komentar(a)
skelet, kostur, Foto: Shutterstock
skelet, kostur, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.04.2018. 13:40h

Skelet ratnika iz srednjeg vijeka, pronađen u jednoj langobardskoj nekropoli u sjevernoj Italiji, ukazuje na to da je muškarac živio sa nožem umjesto svoje amputirane ruke, piše Dejli mejl.

Posmrtni ostaci čovjeka, koje potiču iz perioda između 6. i 8. vijeka, sahranjeni su pored obezglavljenog konja, nekoliko hrtova i nekoliko stotina drugih skeleta.

Ratnik je najvjerovatnije imao između 40 i 50 godina kada je preminuo, a njegova ruka nejvjerovatnije je uklonjena tupim instrumentom, piše Sajens alert.

Nije isključeno ni da je muškarac ostao bez ruke usljed posljedica pada ili neke druge nezgode.

Na krajevima kostiju na ruci pronađeni su znakovi biomehaničkog pritiska, što znači da je muškarac najvjerovatnije koristio nož kao prostetičko sredstvo.

Istraživački tim sa Univerziteta Sapijenca u Rimu na čelu sa arheologom Ileanom Mikareli navodi da još nekoliko različitih pokazatelja ukazuje na to da je ratnik godinama imao nož umjesto ruke.

Muškarčevi zubi su vrlo istrošeni, naročito na desnoj strani, što ukazuje na to da je najvjerovatnije njima zatezao kaiševe koji su pridržavali nož, piše B92.

Na njegovom ramenu takođe se formirala grba u obliku slova C, vjerovatno od dugotrajnog istezanja ruke tokom zatezanja kaiševa ustima.

Skelet je pronađen sa desnom savijenom rukom, prebačenom preko torza, na čiji se zglob nastavljao nož. U blizini mjesta spajanja noža i ruke pronađena je metalna kopča i organski materijal, najvjerovatnije koža od koje su bili izrađeni kaiševi.

Istraživanje je objavljeno u Magazinu antropoloških nauka.

Bonus video: