DAME BOLJE U PRIMJEĆIVANJU DETALJA

Zbog čega žene i muškarci vide boje drugačije?

Razlike su posebno uočljive kad su u pitanju braon, žuta, zelena, plava
198 pregleda 2 komentar(a)
makarons, Foto: Shutterstock
makarons, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.01.2018. 20:41h

Kao što su muškarci bolji u primjećivanju detalja iz daljine i uočavanju objekata koji se brzo kreću, žene briljiraju u prepoznavanju boja. Razlog za to je evolucija.

Lješnik, pijesak, krem, čokolada, konjak - ovo su samo neki od pojmova kojima će prosječna žena pokušati da dočara boju koju je upravo vidjela. Prosječan muškarac će, sa druge strane, samo reći braon. Za nju, plava je kobalt, tirkizna, azurna, nebo, teget. Za njega, plava je samo plava. Isto važi i za sve druge boje jer muškarci i žene zaista vide boje drugačije.

U lovačko sakupljačkim društvima žene su bile zadužene za prikupljanje voća i povrća, pa je vještina brzog uočavanja različitih nijansi bila veoma poželjna, jer bi izbor pogrešne biljke mogao da znači smrt za porodicu. Drugi razlog krije se u testosteronu zbog kog muškarci, kako tvrde naučnici, procesuiraju boje drugačije.

Razlike su posebno uočljive kad su u pitanju braon, žuta, zelena, plava. Muškarci sve tople boje vide "crvenije" nego žene, dok pripadnice lepšeg pola svijet boje u žuto. Takođe, u očima dama, zelena je "zelenija".

Izvor: Novosti

Preporučujemo za Vas