Evo šta nas očekuje u tehnološkoj 2018: Čipovani Šveđani, plaćanje prstom...

U Londonu, brojni tehnološki start apovi razvili su tehnologiju kojom su stanovnici informisani - u nekim slučajevima zaštićeni - od zagađenja vazduha
99 pregleda 5 komentar(a)
Ovca, Foto: ORIGIN.CIRCA.COM
Ovca, Foto: ORIGIN.CIRCA.COM
Ažurirano: 14.01.2018. 19:50h

Predviđanja za 2018. godinu, kada je riječ o tehnologiji, pokazuju da smo na pragu nove industrijske revolucije, a u to ćemo se lako uvjeriti kada se podsjetimo šta je sve tehnologija povezala u prethodnoj godini.

Tehnološki trend na osnovu koga je konektovano sve što možemo zamisliti, prošle godine zaživio je u našim baštama, kupatilima, kuhinjama, supermarketima, pa čak i kada je riječ o kućnim ljubimcima.

Odijelo koje prati raspoloženje i pretvara našu ogrlicu u čauru kada je stres naglašen bilo je zvijezda na Fashion Tech šouu u Berlinu. Predstava je bila dio Berlinske nedjelje mode i naglasila je tehnološki napredak u modnom svijetu. Tehnologija je sa modne piste brzo stigla i u supermarkete, pa je švedski lanac supermarketa zaokružio upotrebu laserskog obilježja na određenom voću i povrću, umjesto korištenja tradicionalnih plastičnih naljepnica ili pakovanja.

U Londonu, brojni tehnološki start apovi razvili su tehnologiju kojom su stanovnici informisani - u nekim slučajevima zaštićeni - od zagađenja vazduha.

Ubrzo nakon toga, nova edukativna aplikacija proširene stvarnosti otvorila je digitalni prozor ka unutrašnjim organima tijela i to uz pomoć jednostavno oblikovane pametne majice.

Sljedeća generacija bežične mreže za pametne telefone i povezane uređaje bila je vruća tema na sajmu u Barseloni. Očekuje se da će sistem 5G početi da se razvija u narednih nekoliko godina i daće veću brzinu prenosa sa minimalnim odlaganjem - otvara niz novih aplikacija za potrošače i industriju.

Šveđani su u prošloj godini čipovali dvije hiljade radnika, koji su postali prvi moderni kiborzi na svijetu. Ubrzo je švedska željeznica dozvolila putnicima da koriste implantate za mikročipove, umjesto konvencionalnih karata. Iz kompanije kažu da će putovanje na taj način učiniti pogodnijim, ali stručnjaci upozoravaju da postoje pitanja privatnosti i zaštite podataka.

U Finskoj je na aerodromu Helsinki napravljen vrhunski tehnološki eksperiment.

Aviokompanija Finnair je testirala tehnologiju prepoznavanja lica, dozvoljavajući putnicima da pokupe svoju bording kartu brzim fotografisanjem lica.Da ne brinu previše o potencijalnim problemima privatnosti, dokazalo je oko hiljadu korisnika koji su u prodavnici odlučili da plaćaju prstom. Tu mogućnost dobili su stanovnici Londona u kome je jedna radnja počela da koristi biometrijski sistem plaćanja zasnovan na venama klijenta.

U Danskoj, jedan od najstarijih zabavnih parkova na svijetu prihvatio je novu tehnologiju kako bi jedan od svojih rolerkostera predstavio u novoj, virtuelnoj dimenziji i to po brzini od 77 kilometara na sat.

Britanac Ričard Brauning prvi je čovjek koji je pokušao da leti uz pomoć posebnog odijela, na kojem su mlazni motori vezani za ruke i ruksak, omogućavajući vertikalno polijetanje i let. Sa druge strane, u Japanu, elektroinženjer je stvorio LED obuću koja je postala sjajan računarski ekran, ali po cijeni od 400 dolara.

Negdje se tehnologija koristila u svrhu bolje turističke promocije, ali i boljih uslova života. Godinama, Farska ostrva nijesu bila prikazana na Googleovom Street Viewu, sve dok stanovnici malih, udaljenih sjevernoatlantskih ostrva nijesu uzeli stvari u svoje ruke. Oni su opremili ovce kamerama od 360 stepeni koje napaja solarna energija i poslali ih na misiju mapiranja. Izbor je bio prirodan, pošto Farska ostrva - 18 malih planinskih, naseljava oko 50.000 ljudi i 80.000 ovaca.

Bonus video: