Policija na brodu zaplijenila 20, a ne dvije tone hašiša

Baković tvrdi da je uhapšeno svih 11 članova posade broda i da je protiv njih pokrenut postupak pred nadležnim institucijama Italije
573 pregleda 22 komentar(a)
droga, Italija, Foto: Uprava policije
droga, Italija, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 29.01.2019. 10:08h

Italijanska policija je u svojim vodama, tokom međunarodne akcije 2. avgusta, zaplijenila 20 tona hašiša od 11 crnogorskih državljana. Iz Uprave policije (UP) ranije je saopšteno da je u toj akciji zaplijenjeno dvije tone.

Pomoćnik direktora UP Enes Baković kazao je da je tada bila riječ o preliminarnim podacima, dok je kasnije, nakon detaljne provjere broda i skrivenih prostorija, utvrđeno da je zaplijenjeno deset puta više.

„Nakon detaljnog pretresa broda, pronađeno je i zaplijenjeno 20 tona hašiša, čija vrijednost na ilegalnom tržištu iznosi 65 miliona eura“, saopštio je Baković na konferenciji za novinare.

Tvrdi da je uhapšeno svih 11 članova posade broda i da je protiv njih pokrenut postupak pred nadležnim institucijama Italije. Međunarodnu akciju je, kako je ranije saopšteno, inicirala crnogorska policija a akcijom je koordinirala Američka agencija za borbu protiv droge – DEA.

Baković tvrdi da je riječ o licima bliskim organizovanoj kriminalnoj grupi koja djeluje na teritoriji Crne Gore, ali zbog dalje istrage nije želio da saopšti o kojoj grupi je riječ. Tvrdi da je u ovoj akciji zaplijenjeno najviše hašiša u regionu.

Saopštio je i da je od početka godine u Crnoj Gori spriječeno više od 20 ubistava, dok je samo u posljednjih desetak dana spriječeno više od pet likvidacija.

Baković tvrdi da su “razbili grupu” koja je krila oružje i eksplozivne naprave koje su bile spremne za upotrebu, i da je su taj način spriječili više likvidacija.

Rukovodilac Odsjeka za borbu protiv droge Sektora kriminalističke policije Milutin Popović kazao je da je od početka godine zaplijenjeno oko tri tone raznih droga, od čega najviše marihuane, kokaina, heroina, tableta ekstazija, LSD-a i neke manje količine hašiša.

„Službenici Odsjeka za borbu protiv droge procesuirali su 560 osoba, a otkriveno je 149 krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga“, rekao je Popović.