Prava Crna Gora zaključila Memorandum o saradnji sa Demokratskim romskim centrom

"Romi su oduvijek dio ovog društva. Neodgovornim i eksploatatorskim odnosom ranijih vlasti, svedeni su na društvene margine, život opterećen predrasudama i etiketama", kazao je Milačić

6577 pregleda 4 komentar(a)
Milačić i Toskić, Foto: Prava Crna Gora
Milačić i Toskić, Foto: Prava Crna Gora

Prava Crna Gora i Demokratski romski centar Podgorica zaključili su Memorandum o saradnji, kojim se nastoji unaprijediti socijalna inkluzija Roma u crnogorsko društvo, saopšteno je iz Prave Crne Gore.

Kako je saopšteno, na ovaj način pokazana je spremnost i dobra volja da se radi na uključivanju svih kategorija društva u procese donošenja odluka od značaja za budućnost.

„Demokratski romski centar prepoznao je Pravu Crnu Goru kao istinskog borca za vladavinu prava, ekonomsku jednakost i pružanje jednake šanse svim ljudima koji žive u Crnoj Gori. Cijenimo vaša programska nastojanja da podržite napore naše marginalizovane zajednice da živimo jednako i ravnopravno u svim segmentima života. Nadam se da je ovo početak jednog konačno drugačijeg pristupa romskoj populaciji.“ –saopštio je tom prilikom Ivan Toskić, predsjednik Demokratskog romskog saveza.

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić naglasio je značaj dijaloga i uvažavanja različitosti:

„Romi su oduvijek dio ovog društva. Neodgovornim i eksploatatorskim odnosom ranijih vlasti, svedeni su na društvene margine, život opterećen predrasudama i etiketama. Vrijeme je da se to promijeni i da romska populacija bude prepoznata kao konstruktivan činilac ovog društva. Samo razumijevanjem slabijih i osjetljivih grupa, pomaganjem i njihovim aktivnim uključivanjem u svakodnevni život, možemo svjedočiti sopstvenu vrijednost“, kazao je Milačić zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: