dekan fpn o 2020. godini, izazovima...

Marković: Prelazak na "onlajn" nastavu bio je uspješan

"Svi zaposleni na FPN su se brzo i efikasno prilagodili novom načinu rada, u nastojanju da sačuvaju sebe i studente od epidemije"

2634 pregleda 5 komentar(a)
Marković, Foto: UCG
Marković, Foto: UCG

Univerzitet Crne Gore (UCG) je sa dekanom Fakulteta političkih nauka (FPN) UCG prof. dr Milanom Markovićem razgovarao o protekloj 2020. godini, svim izazovima sa kojima se suočavao Fakultet u uslovima koje diktira pandemija, događajima koji su obilježili godinu, naučnoistraživačkoj aktivnosti, međunarodnim projektima i nastavi, saopšteno je danas iz UCG.

UCG: Šta je predstavljalo najveći izazov za Fakultet političkih nauka u godini koja je već za nama?

Marković: Najveći izazov za Fakultet političkih nauka UCG u ovoj godini bila je, nesumnjivo, epidemija koronavirusa. Promijenio se način života svih građana Crne Gore, stoga smo i mi bili prinuđeni da se prilagodimo novim uslovima za naš rad.

Sa zadovoljstvom možemo kazati da je prelazak na “onlajn” nastavu bio uspješan. Svi zaposleni na FPN su se brzo i efikasno prilagodili novom načinu rada, u nastojanju da sačuvaju sebe i studente od epidemije. FPN je postupio po svim mjerama nadležnih državnih organa i po svim preporukama Univerziteta Crne Gore donijetih u cilju zaštite javnog zdravlja.

UCG: Koji događaji su posebno obilježili 2020. godinu?

Marković: Posebno ističemo prelazak na novi način rada fakulteta i održavanja nastave za vrijeme epidemije. Časovi predavanja i vježbi su velikim dijelom vođeni onlajn putem interneta, što je zahtijevalo posebno angažovanje i studenata i akademskog osoblja. Svi zaposleni su određeno vrijeme radili iz svojih domova. A nakon otvaranja fakulteta, boravak i zaposlenih i studenata u prostorijama fakulteta praćen je poštovanjem tekućih epidemioloških mjera.

Od projekata, između ostalog, izdvajamo međunarodnu konferenciju “Zapadni Balkan u uporednoj perspektivi” koja je održana 4. i 5. decembra onlajn putem video prenosa. Konferencija je održana u okviru SUSTAIN Horizont 2020 projekta, a kroz mrežu Evropskog društvenog istraživanja, koje tim sa FPN-a sprovodi u Crnoj Gori.

Zatim, onlajn radionicu “Medijska i informaciona pismenost vs dezinformacije, stereotipi, predrasude” koja je održana u periodu od 26. do 28. novembra. Radionica je dio Zajedničkog regionalnog programa Dijalog za budućnost, koji u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji sprovode UNESCO, UNICEF I UNDP.

Takođe, tu je i onlajn predavanje – webinar “Različitosti, naš kvalitet: zaštita prava nacionalnih manjina u Crnoj Gori – međunarodni standardi” održano 23. junu ove godine.

Pored navedenog, ove godine je na Fakultetu političkih nauka počela i realizacija ERASMUS + Jean Monnet Network projekta ANETREC, kroz koji će biti ostvarena saradnja sa osam naučnih institucija iz regiona. Ovo su samo neki od projekata i aktivnosti ostvareni u proteklog godini.

UCG: Koliko su naučnoistraživačke aktivnosti i projekti mogli biti ostvareni u skladu sa planiranim?

Marković: Sve planirane naučnoistraživačke aktivnosti prilagođene su epidemiološkim mjerama u cilju zaštite učesnika. Većina planiranih projekata i događaja su održani putem video prenosa upotrebom interneta, uključujući i aktivnosti studentskih organizacija. Naravno, određene vrste događaja i okupljanja su morali biti odloženi ili izmijenjeni, zbog njihove prirode i broja učesnika koja nije u skladu sa aktuelnim mjerama protiv epidemije.

UCG: To će reći da pojava koronavirusa nije osujetila aktivnosti na povećanju međunarodog ugleda FPN-a?

Marković: Poput “onlajn” nastave, i proces internacionalizacije je nastavljen putem interneta. Imajući u vidu da internet ima veliku ulogu u međunarodnoj komunikaciji i promociji, pojava koronavirusa u Evropi i svijetu nije značajno osujetila ovaj aspekt naših aktivnosti. Nažalost, susreti i okupljanja sa našim inostranim kolegama su morali biti odloženi, ali nastavlja se naše angažovanje na povećanju međunarodnog ugleda i prepoznatljivosti FPN-a i UCG.

UCG: Koliko mislite da se ostvarila nastava i odgovorila na potrebe studenata, s obzirom na okolnosti?

Marković: Smatramo da je nastavni plan i program u potpunosti i uspješno sproveden. Nastava i provjere znanja se održavaju redovno i bez stvarnih smetnji. Studenti imaju odgovarajući pristup akademskom osoblju i službama fakulteta. Sticanje znanja, razmjena mišljenja i intelektulani i akademski razvoj ostaju glavni principi našeg djelovanja u ovim neobičnim vremenima.

UCG: Kakva su vaša očekivanja u pogledu budućeg rada, u 2021. godini?

Marković: Prema podacima zdravstvenih organizacija, epidemija koronavirusa još uvijek ne prolazi, stoga očekujemo da će trajati još veoma dugo. Fakultet političkih nauka UCG se spremno suočio sa izazovima koji su obilježili ovu godinu i prilagodio se novim potrebama svoje djelatnosti. Iza nas je jedna neobična, ali uspješna godina. Pokazali smo fleksibilnost, savjesnost i stručnost u našem radu. Uvjereni smo da će isti kvaliteti pratiti naše djelovanje i u budućnosti. Očekujemo još veće uspjehe u narednoj godini.