SNP: Počasni pasoši se izdavali netransparentno

Oni su postavili pitanje kako se u praksi dešavalo da predloge za dodjeljivanje državljanstva daju ministri u vladi, "kada se istim članom pomenutog zakona kao jedini zakonski predlagači pominju predsjednik Crne Gore, predsjednik Skupštine i predsjednik Vlade"

2227 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Miloš Rudović
Ilustracija, Foto: Miloš Rudović

Socijalistička narodna partija (SNP) izrazila je zabrinutost zbog podatka da je u prethodnoj godini izdato 115 počasnih državljanstava, od čega više od trećine u periodu od okončanja parlamentarnih izbora 30. avgusta do stupanja na funkciju nove Vlade 4. decembra.

Na ovaj način, kako su naveli iz SNP-a, oboren je rekord u broju izdatih počasnih državljanstava.

"Ona su izdata u netransparentnom procesu, pa iz rješenja nije jasno kakav su doprinos dobitnici državljanstava dali da bi se tretirali kao lica od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski ili drugi interes Crne Gore, što je članom 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu definisano kao uslov za dobijanje državljanstva", saopštili su iz SNP-a.

Oni su postavili pitanje kako se u praksi dešavalo da predloge za dodjeljivanje državljanstva daju ministri u vladi, "kada se istim članom pomenutog zakona kao jedini zakonski predlagači pominju predsjednik Crne Gore, predsjednik Skupštine i predsjednik Vlade".

"Podsjećamo da je u prethodnom periodu kao jedan od 'zaslužnih' građana crnogorsko državljanstvo dobio i Taksin Šinavatra, bivši premijer Tajlanda, optužen za korupciju u svojoj zemlji, pa je tako postao najbogatiji Crnogorac. Javnost ima pravo da zna ko i iz kojih razloga dobija crnogorsko državljanstvo. Vrijeme obavljanja posla 'ispod žita', kako je navikla da radi bivša vlast, je prošlo, a aktuelna vladajuća garnitura mora pokazati odgovornost prema državi i građanima", saopšteno je iz SNP-a.

Bonus video: