anketa unicef-a

Mladi žele besplatne udžbenike, dodatne časove, užine...

Svako treće dijete u Crnoj Gori u riziku je od siromaštva, a očekuje se da će se ovaj broj povećati usljed krize izazvane koronavirusom, saopšteno je iz UNICEF-a

2339 pregleda 2 komentar(a)
Foto: UNICEF Crna Gora
Foto: UNICEF Crna Gora

Mlade osobe u preporukama za nadležne organe, između ostalog, predlažu besplatan prevoz do škole, besplatne udžbenike i užinu u školi, kao i besplatan pristup novim tehnologijama, saopšteno je iz UNICEF-a.

Oni su u razgovoru sa mladim reporterima UNICEFA-a predložili i dodatne mjere, poput obezbjeđivanja besplatnih dodatnih časova kako se oni ne bi morali plaćati. Vršnjačka edukacija u lokalnoj zajednici još jedno je rješenja koje mladi predlažu kako bi se izbjegao trošak plaćanja privatnih časova.

„Roditelji djece koja rastu u siromaštvu nemaju novca za privatne časove, a često nemaju ni člana porodice ili prijatelja koji može djeci pojasniti stvari. Rješavanje ovog problema kroz besplatnu dopunsku nastavu u školi i vršnjačko obrazovanje jeste bitno za obezbjeđivanje kvalitetnog obrazovanja za svako dijete i izlazak iz siromaštva“, poručuje mlada reporterka Nastasja Gluščević.

U odgovorima UNiCEF-u mladi Crne Gore ističu i potrebu da se djeci obezbijede besplatne sportske i kulturne aktivnosti širom zemlje. Kako navode iz ove organizacije, one su, za mlade, dio kvalitetnog obrazovanja, jer kroz njih razvijaju nove vještine, stiču nova iskustva i kontakte, a to ih sve vodi ka izlazu iz siromaštva.

„Naša kampanja medijske pismenosti zasnovana je na istraživanju koje je, između ostalog, pokazalo da većina djece i mladih Crne Gore u proteklih godinu dana nije bila ni na jednom kulturnom ni sportskom događaju. Istovremeno, djeca i mladi Crne Gore su u prosjeku osam sati dnevno ispred raznih ekrana. Vjerujem da bi se ovaj broj sati smanjio kad bi postojao bolji izbor besplatnih, vannastavnih aktivnosti za djecu i mlade, a to bi im pomoglo da brže usvajaju znanja i vještine koje će im omogućiti da nađu bolji posao kad odrastu i ne budu siromašni“, poručuje mladi reporter Andrija Zeković.

Kako je iz UNICEF-a saopšteno, zapošljavanje roditelja čest je odgovor mladih na pitanje kako smanjiti siromaštvo djece u Crnoj Gori, kao i pružanje besplatnih usluga porodicama ‒ poput pregleda kod ljekara.

Za mlade sa smetnjama u razvoju izazov je naći posao kad odrastu, tako da oni poručuju da treba više raditi na podsticanju zapošljavanja ove kategorije stanovništva da bi im se pomoglo da izađu iz siromaštva.

„Ako su roditelji nezaposleni, njihovim zapošljavanjem se odmah popravlja situacija porodice, tako da je ovo sasvim logičan odgovor. Međutim, ovo jeste izazov ako roditelj ima invaliditet i sviđa mi se što mladi prepoznaju potrebu da se više pomogne onima koji su među najugroženijima, a to je upravo djeci i mladima sa smetnjama u razvoju“, poručuje mlada reporterka Dunja Šestović.

Oni navode da su mladi saglasni da su najviše pogođena ona djeca koja su i prije korone rasla u siromaštvu, a da je ova kriza značajno uticala na svu djecu.

Svako treće dijete u Crnoj Gori u riziku je od siromaštva, a očekuje se da će se ovaj broj povećati usljed krize izazvane koronavirusom, saopšteno je iz UNICEF-a.

Preporučujemo za Vas