HRA: Vlada da omogući primjenu zakona i zaštiti najugroženije od isključenja struje

"Dvije sugrađanke, koje spadaju u kategoriju zdravstveno i socijalno ugroženih osoba, obavijestile su nas da su juče isključene sa električne mreže", kazali su iz HRA
128 pregleda 0 komentar(a)
Tea Gorjanc Prelević, Foto: Luka Zeković
Tea Gorjanc Prelević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.04.2018. 15:14h

NVO Akcija za ljudska prava (HRA) je danas uputila pismo predsjedniku Vlade Dušku Markoviću, ministru rada i socijalnog staranja Kemalu Purišiću i ministarki ekonomije Dragici Sekulić, u kome je apelovala da Vlada hitno donese podzakonski akt i obezbijedi primjenu člana 198 Zakona o energetici, kojim je zabranjeno isključivanje sa mreže tzv. ranjivih kupaca (zdravstveno i socijalno ugroženih osoba) bez obzira na neizmirene obaveze po osnovu utrošene električne energije, saopšteno je iz te NVO.

Donošenje podzakonskog akta, koji je neophodan da bi se primjenio član 198 Zakona o energetici, kasni već 21 mjesec. Zakon o energetici je stupio na snagu 28. januara 2016, dok je podzakonski akt trebalo donijeti do kraja jula 2016. godine.

HRA je do sada četiri puta apelovala da se donese podzakonski akt i obezbijedi primjena zakona, posljednji put u februaru ove godine, povodom dana socijalne pravde.

"Dvije sugrađanke, koje spadaju u kategoriju zdravstveno i socijalno ugroženih osoba, obavijestile su nas da su juče isključene sa električne mreže", kazali su iz HRA.

”Nezakonito odlaganje primjene zakona, koji je trebalo da spasi najsiromašnije ljude od posljedica isključenja struje, predstavlja ozbiljnu obmanu građana, koji su opravdano očekivali da se zakon primjenjuje. Zbog toga oni imaju pravo i na naknadu štete. Danas smo drugi put ove godine apelovali da se hitno donese podzakonski akt, kao i da se obezbijedi da ugrožene samohrane majke budu odmah priključene na električnu mrežu”, izjavila je izvršna direktorica HRA, Tea Gorjanc-Prelević.

Preporučujemo za Vas