Misija Svjetske zdravstvene organizacije u maju u Crnoj Gori

Sastanku u Španiji je prisustvovalo više od dvjesta učesnika iz 53 države, relevantne međunarodne organizacije i nevladin sektor
114 pregleda 0 komentar(a)
Kenan Hrapović Španija, Foto: Ministarstvo zdravlja
Kenan Hrapović Španija, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ažurirano: 29.01.2019. 10:08h

Misija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u maju će boraviti u Crnoj Gori u cilju identifikacije prepreka i izazova za jačanje kapaciteta za koordinirane reforme zdravstvenih usluga.

To je saopšteno nakon sastanka u Španiji na kojoj je usvojena Povelja, kojom je potvrđena posvećenost u preduzimanju odlučnih aktivnosti u cilju smanjenja prijevremene smrtnosti od nezaraznih bolesti.

Sastanku je, kako je saopšteno, prisustvovalo više od dvjesta učesnika iz 53 države, relevantne međunarodne organizacije i nevladin sektor.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da su sastanku prisustvovali resorni ministar Kenan Hrapović i generalna direktorica Direktorata za međunarodnu saradnju i harmonizaciju propisa Slađana Pavlović.

Skup je, kako se navodi, imao za cilj da pruži platformu zemljama članicama SZO kako bi podijelili iskustva u jačanju zdravstvenih sistema za adekvatniji odgovor na hronične nezarazne bolesti i prijevremenu smrtnost koju izazivaju.

Direktorica Regionalne kancelarije SZO za Evropu Suzana Jakab istakla je Crnu Goru kao primjer dobre prakse intersektorskog rada u zdravstvu, koji je institucionalizovan kroz Nacionalni savjet za koordinaciju i prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti u toj državi.

Hrapović je, kako se navodi, razgovarao sa Jakab o jačanju podrške i nastavku saradnje SZO i Ministarstva zdravlja iz više oblasti zdravstvene zaštite.

On je održao sastanak i sa direktorom Divizije za zdravstvene sisteme i javno zdravlje u Regionalnoj kancelariji SZO za Evropu Hansom Klugeom.

Dogovorena je, kako je saopšteno, saradnja i podrška SZO u pružanju pomoći u cilju jačanja reformi na primarnom nivou zdravstvene zaštite u Crnoj Gori.

“Misija SZO će u maju boraviti u Crnoj Gori u cilju identifikacije prepreka i izazova za jačanje kapaciteta za koordinirane reforme pružanja zdravstvenih usluga, sa posebnim akcentom na one usmjerene ka smanjenju hroničnih oboljenja”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su Hrapović i Pavlović razgovarali i sa rukovodiocem za globalnu praksu za zaštitu zdravlja i ishranu populacije za region Evrope i centralne Azije u okviru Svjetske banke, Enisom Barisom.

Na sastanku je, kako je saopšteno, dogovorena radna posjeta tima Svjetske banke u junu, kako bi se razmotrile mogućnosti finansijske pomoći Crnoj Gori u cilju izvođenja projekata obnove i izgradnje objekata u zdravstvu.

Preporučujemo za Vas