Naučnici otkrili zabranjane Isusove spise

Profesor Landau objašnjava da je tekst podijeljen na slogove, što je rijedak slučaj kod starih spisa
236 pregleda 12 komentar(a)
Biblijski muzej, Foto: Reuters
Biblijski muzej, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.12.2017. 09:27h

Kopija jeretičkog biblijskog teksta, za koji se tvrdi da opisuje razgovor između Isusa i njegovog brata Jakova, otkrivena je u svom najstarijem poznatom obliku, prenosi B92.

Zabranjeni spis, nazvan "Prvo otkrivenje po Jakovu", nije se našao među 27 tomova Novog zavjeta, nastalog 367. godine, već je bio dio gnostičkih knjiga otkrivenih u Egiptu 1945. godine. Sve knjige su bile napisane na koptskom jeziku, iako je njihov originalni rukopis najvjerovatnije bio na grčkom.

"Nikada nismo sumnjali da su djelovi 'Prvog otkrivenja po Jakovu' na grčkom preživjeli do danas", ističe profesor Džefri Smit, sa Univerziteta Teksasa iz Ostina, koji je sa svojim kolegom Brentom Landauom spis pronašao u biblioteci "Nag Hamadi" na Univerzitetu u Oksfordu.

Tekst na grčkom, najvjerovatnije napisan u 5. ili 6. vijeku, "je značajan zbog toga što ukazuje na to da su hrišćani, u to vrijeme, čitali i pročavali nekanonske spise mnogo prije nego što su ih crkveni oci proglasili jeretičkim", rekao je Smit u izjavi za Njuzvik.

Tekst sadrži Isusova učenja kojima je podučavao brata Jakova, kao što su saznanja o raju, ali i o budućim događajima, među kojima je i Jakovljeva smrt.

Profesor Landau objašnjava da je tekst podijeljen na slogove, što je rijedak slučaj kod starih spisa. To naučnike navodi na zaključak da je spis korišćen za podučavanje čitanja i pisanja.

Bonus video: