Marković: Imamo ozbiljan problem sa ekologijom na lokalnom nivou

"Veliki problem je i nerazumijevanje građana, jer gdje god otvorite pitanje deponije otpada imate strašan otpor kao da produkujete veliko zlo za zemlju i taj prostor", kazao je Marković
61 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Luka Zeković
Duško Marković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.05.2018. 12:48h

Država je obezbijedila novac i skup zajam za infrastrukturu koja treba da obezbijedi kvalitetnu zaštitu životne sredine, ali ozbiljan problem ima sa lokalnim upravama, saopštio je premijer Duško Marković.

On je tokom premijerskog sata rekao da imaju ozbiljan problem sa nefunkcionalnošću, tromošću i neodgovornošću lokalnih samouprava kada je ekološka infrastrutura u pitanju.

"Veliki problem je i nerazumijevanje građana, jer gdje god otvorite pitanje deponije otpada imate strašan otpor kao da produkujete veliko zlo za zemlju i taj prostor", kazao je Marković.

Kako je dodao, tu Vlada ostaje sama, političara nema nigdje, nego podgrijavaju negativnu atmosferu.

"Crna Gora je sada loš primjer kada je u pitanju odnos prema životnoj sredini, ali mislim da imamo i novca i potencijala da ubrzo postanemo dobar primjer i da naše ustavno opredjeljenje o ekološkoj državi pretvorimo u realnost i činjenicu", poručio je Marković odgovarajući na pitanja poslanika Liberalne partije Andrije Popovića.

Popović je Markovića pitao šta Vlada preduzima da Crna Gora, koja je po Ustavu prva ekološka država u svijetu opravda svoj ekološki status, kada će se eliminisati najveće »crne tačke« životne sredine u Podgorici, Nikšiću, Pljevljima, Herceg Novom, uz otvaranje jednog od najzahtjevnijih i najskupljih poglavlja, poglavlje 27 u procesu pristupanja EU.

Marković je optimista da će poglavlje 27 – zaštita životne sredine, u pregovorima sa EU, biti otvoreno tokom ove godine.

Odgovarajući na pitanje Popovića postoji li način da Vlada obezbijedi minimalnu mjesečnu naknadu radnicima žrtvama tranzicije sa 25 godina radnog staža, akoji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, Marković je rekao da je rješenje u predlogu novog Zakona o radu.

"U novom zakonu o radu, o kojem će raspravljati parlament,predviđamo rješenje da preko Fonda rada obezbijedimo dodatna sredstva za dokupljivanje penzijskog staža za radnike koji to do sada nijesu uspjeli da urade preko poznatih institucionalnih modela", najavio je Marković.

Bonus video: