I Rutovićeva u igri za v. d. direktora RTCG

Ivan Jovetić kaže da nema nikog u planu za mjesto v. d. generalnog direktora ukoliko Savjet odluči da smijeni Kadiju
243 pregleda 21 komentar(a)
Radojka Rutović i Radojica Bulatović, Foto: Zoran Bulatović
Radojka Rutović i Radojica Bulatović, Foto: Zoran Bulatović
Ažurirano: 05.06.2018. 05:10h

Sjednica Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG), na kojoj će se raspravljati o razrješenju generalne direktorice Javnog servisa Andrijane Kadije, održaće se najvjerovatnije u četvrtak.

Sa tim datumom još treba da se usaglasi većina članova Savjeta, kazao je “Vijestima” predsjednik tog tijela Ivan Jovetić, koji je predložio termin sjednice.

Ukoliko razriješe Kadiju, članovi Savjeta će morati na istoj sjednici da izabere v. d. generalnog direktora, a kao jedna od mogućih kandidatkinja za to mjesto pominje se i dugogodišnja direktorica TVCG Radojka Rutović.

Ona je bila jedna od kandidatkinja za generalnog direktora RTCG, ali je u martu prošle godine Kadija došla na to mjesto nakon što ju je podržao jedan član Savjeta više u odnosu na Rutovićevu. Ranije je podnijela ostavku na mjesto direktorice TVCG, pošto je u Skupštini opozicija njenu smjenu postavila kao jedan od uslova za prelaznu vladu.

Nakon te ostavke bivši generalni direktor Rade Vojvodić, na njeno mjesto kao v. d. TVCG dovodi Kadiju, koja kasnije, nakon njegove smjene, dolazi na čelo RTCG-a.

Jovetić je kazao da još nema nikog u planu za mjesto v. d. generalnog direktora, ukoliko Savjet odluči da smijeni Kadiju.

“Vjerujem da ćemo ukoliko se to desi napraviti pauzu da se konsultujemo oko toga”, kazao je Jovetić. Inicijativu za raspravu o (ne)povjerenju generalnoj direktorici podnio je u petak član Savjeta Mimo Drašković, gotovo pola godine nakon što je najavio.

On je u tom dokumentu naveo da traži smjenu zbog ugovora RTCG i Centra za građansko obrazovanje (CGO), koji je, navodno, koncipiran suprotno međunarodnim odredbama o nezavisnosti javnog servisa i Zakonu o RTCG.

„Zato u dijelu prava i obaveza dovodi u pitanje nezavisnost Javnog servisa, te novinarsku i uređivačku nezavisnost”, ocijenio je Drašković. Šteta, koja je navodno izazvana tim ugovorom, razlog je, smatra Drašković, da se pokrene pitanje smjene.

Kadija je na poslednjoj sjednici, nakon Jovetićevog predloga da sve važne informacije o Javnom servisu dijeli sa Savjetom, pozvala članove tog tijela da skupe “petlju” i podnesu inicijativu za njeno razrješenje.

Ambasada SAD u Podgorici prije dva dana je na tviter nalogu objavila da “nastavlja da prati dešavanja u Javnom servisu, a sloboda medija je ključna za cmogorske evroatlantske i EU aspiracije”.

Većina članova Savjeta RTCG ne podržava Kadiju, pa su velike šanse da ona bude razriješena.Time bi bila treća koju je Savjet smijenio sa mjesta generalnog direktora.

Njeni prethodnici Branko Vojičić i Rade Vojvodić, smijenjeni su, takođe, zbog navodnih nezakonitosti i nepravilnosti u radu, ali je sud odlučio da je Savjet postupao nezakonitio. Vojičić je već naplatio desetine hiljada od RTCG, dok

Vojvodić ima tek presudu da je nezakonito smijenjen a naknadu štete će tražiti u posebnom postupku. Za Kadijom ide i Mićunović?

Ukoliko Savjet RTCG u četvrtak razriješi Kadiju, više izvora “Vijesti” iz tog tijela smatraju da će njen nasljednik smijeniti Vladana Mićunovića sa mjesta direktora TVCG.

Pitanje povjerenja Kadije formalno je počelo nakon sukoba Mićunovića sa pojedinim članovima Savjeta oko netačnih podataka o gledanosti TVCG.

Drašković je tada od Kadije tražio da smijeni Mićunovića inače će on pokrenuti inicijativu za njeno razrješenje, što je ona odbila.

Bonus video: