Montiraju zakon da smijene Ćalović?

Direktor ASK napustio sjednicu, ignorisao pitanja direktorice MANS-a o politizaciji njene smjene
135 pregleda 9 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Luka Zeković
Vanja Ćalović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.06.2018. 19:43h

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić napustio je juče sjednicu Savjeta, jer nije bio spreman da ulazi u raspravu sa članovima Savjeta Vanjom Ćalović oko inicijative koju je dostavio Skupštini, kojom je pokrenuo njenu smjenu zbog navodnog sukoba interesa.

ASK je skupštinskom Odboru za antikorupciju dostavio informaciju o tome da navodno Ćalovićeva krši Zakon o sprečavanju korupcije kao direktorica MANS-a, jer na Savjetu odlučuje o inicijativama te NVO. Agencija se pozvala na član 42 Zakona o sprečavanju korupcije, koji propisuje proceduru za sve javne funkcionere za koje se utvrdi da su kršili zakon.

U tom slučaju nadležan je skupštinski Administrativni odbor.

Međutim, Zakon o sprečavanju korupcije propisuje da se članovi Savjeta ASK mogu smijeniti na predlog najmanje tri člana Savjeta, koji pokreće postupak i obavještava skupštinski Odbor za antikorupciju.

Ćalovićeva je juče na sjednici Savjeta ukazala na to kršenje zakona, navodeći da je u pitanju politički obračuna sa njom.

“Zašto uopšte Savjet šalje dopise Skupštini o jednom predmetu kada nemamo takvu praksu za sve ostale. Savjet suprotno zakonu informiše Odbor za antikorupciju i daje legitimitet za donošenje jedne političke smjene člana Savjeta, odnosno mene”, kazala je Ćalović Marković.

Međutim, umjesto objašnjenja Radonjić je ponavljao stare optužbe o njenom navodnom sukobu interesa, tvrdeći kako je na osnovu jednog projekta sebi višestruko uvećala platu.

Nakon što je Ćalovićeva to demantovala, tražeći da se obezbijede podaci Poreske uprave i poručila direktoru ASK da je “kleveće”, Radonjić je napustio sjednicu nakon čega je predsjednica Goranka Vučinić i formalno okončala.

Direktorica MANS-a je od izbora Sretena Radonjića za direktora ASK oštro kritikovala njegov rad, zamjerajući mu da je zbog familijarne veze sa premijerom Duškom Markovićem otvreno na strani DPS-a. Nakon što je nedavno bezuspješno otvorila pitanje njegove smjene, ASK je utvrdila da je ona u sukobu interesa.

Iako je Zakonom o sprečavanju korupcije propisano da Savjet ASK kontroliše direktora, odnosno Radonjića, u praksi je situacija obrnuta.

Radonjić je bivši policijski funkcioner, koji se na oglas za direktora javio kao penzionisani zvaničnik MUP-a.

Bonus video: