Projekat "2CODE" značajno unaprijedio poslovni ambijent

Izvršni direktor IPC Tehnopolis, Đorđije Malović, kazao je da trenutno sprovode 17 projekata, od kojih su 15 međunarodni, a da je projekat “2CODE” jedan od najznačajnijih

2307 pregleda 1 komentar(a)
Kovačević, Foto: IPC Tehnopolis
Kovačević, Foto: IPC Tehnopolis

U Inovaciono preduzetničkom centru (IPC) Tehnopolis u Nikšiću organizovana je regionalnu konferencija “Nosioci inovacija u prekograničnoj oblasti“, na kojoj su prezentovani rezultata dvogodišnjeg "2CODE" projekta kojeg su realizovali Tehnopolis, "Intera" Tehnološki park iz Mostara, grada Zadar i Sveučilište u Zadru i "Bit" centar iz Tuzle, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Prema riječima predsjednika Opštine Nikšić, Marka Kovačevića, projekat "2CODE" predstavlja kontinuiranu podršku EU za Nikšić u periodu od četiri godine, u vidu podrške za konkretne aktivnosti i razvoj novih inovativnih koncepata za podršku mladim ljudima i preduzetnicima.

Navedenim projektom je, prema njegovim riječima, značajno unaprijeđen poslovni ambijent u Nikšiću i u Crnoj Gori.

"Opština Nikšić je prepoznala značaj navedenih rezultata, te je u prethodnom periodu već ustupila oko 1000 m2 prostora Tehnopolisu za uspostavljanje Doma digitalne revolucije, čiji će jedan od fokusa biti upravo inovacije i tehnološki razvoj. Dodatno, radi se na pronalaženju rješenja za širenje prostornih kapaciteta Fab lab-a Nikšić, s obzirom da je, imajući u vidu interesovanje i dosadašnje aktivnosti, prepoznata potreba širenja njegovih prostornih kapaciteta", istakao je Kovačević.

Izvršni direktor IPC Tehnopolis, Đorđije Malović, kazao je da trenutno sprovode 17 projekata, od kojih su 15 međunarodni, a da je projekat “2CODE” jedan od najznačajnijih.

"Projekat ima za cilj da doprinese jačanju infrastrukture i kapaciteta organizacija u svrhu poboljšanja usluga podrške za razvoj poslovnog okruženja u prekograničnom području“, kazao je Malović.

Malović
Malovićfoto: IPC Tehnopolis

Prema njegovim riječima značaj evropskih projekata se ogleda ne samo u obezbjeđivanju vrijedne opreme i stvaranju zahtjevne infrastrukture, već i u jačanju ljudskih resursa.

“Podržavanjem prekograničnih programa na Zapadnom Balkanu, Evropska unija nastoji da ojača društveni, ekonomski i teritorijalni razvoj regiona. Srećan sam što svjedočim da je ‘2CODE’ poslužio dobro za ovu svrhu, podržavajući razvoj poslovnog okruženja u prekograničnom području, kroz poboljšanu poslovnu infrastrukturu i unaprijeđene usluge”, poručio je šef Odjeljenja za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori, Ingve Engstrom.

Generalna direktorica Direktorata za digitalnu ekonomiju i tehnološki razvoj u Ministarstvu ekonomskog razvoja Marijeta Barjaktarović Lanzardi, predstavila je programe pomenutog ministarstva koji imaju namjeru da sistem inovacija učine efikasnim.

Istakla je zadovoljstvo višegodišnjom uspješnom saradnjom sa Tehnopolisom i navela da su u prethodnom periodu u Ministarstvu vrijedno radili i sprovodili aktivnosti koje su išle u dva pravca: „Jedan je jačanje strateškog i programskog osnova za inovacije, a sa druge strane – jačanje jednog efikasnog, implementacionog okvira koji bi omogućio da sistem inovacija u Crnoj Gori funkcioniše na bolji način“, kazala je Barjaktarović Lanzardi.

Glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom, Zorka Kordić, kazala je da se Tehnopolis u vrlo kratkom roku pokazao kao pouzdan i odgovoran partner u projektimateritorijalne saradnje i postao primjer uspješnog povlačenja sredstava iz fondova EU.

Kordić
Kordićfoto: IPC Tehnopolis

"Projekar 2CODE jedan je od primjera održive prekogranične saradnje koju su crnogorske institucije i organizacije uspostavile sa našim partnerima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine”, kazala je Kordić.

Od 2014. do 2020. godine, prema njenim riječima, kroz trilateralne programe, realizovano je preko 59 projekata, među kojima je i “2CODE”, u kojima je učestvovalo 55 partnera iz Crne Gore, a opredijeljena sredstva za te projekte su 12,5 miliona eura.

Prema riječima Aleksandra Janičića, projekt menadžera “2CODE” projekta, fokus Tehnopolisa je bio na tri tematske cjeline – razvoj i povezivanje IT sektora i IT industrije u prekograničnoj oblasti, inteziviran je razvoj coworking zajednice, a razvijen je i konkretan program privlačenja digitalnih nomada, te razvoj vrlo specifičnih inovativnih laboratorija koje imaju za cilj da pruže podršku mladim preduzetnicima da razvijaju svoje inovativne ideje.

Janičić
Janičićfoto: IPC Tehnopolis

“Kroz ovaj projekat uspostavili smo četiri laboratorije – tri Fab laba, u Nikšiću, Tuzli i Mostaru, i jedan u Zadru koji je vrlo specifična struktura za podršku. Fab lab u Nikšiću je uspostavljen prethodne godine i već smo pružili podršku za šest-sedam inovatora koji su potpuno besplatno dobili podršku rada na našoj opremi i uz našu ekspertizu u cilju razoja inovativnih proizvoda i usluga koje bi plasirali na crnogorsko i globalno tržište”, kazao je Janičić.

Prema riječima Ane Bogdanović, iz tehnološkog parka “Intera”, zahvaljujući projektu uspjeli su da unaprijede kapacitete njihovog klastera u Mostaru, kao i Code hub-a, a otvorili su i inovacionu laboratoriju.

“Čitava ova saradnja sa Crnom Gorom i Hrvatskom donijela je jedan novi nivo, novo jačanje zajednice i otvaranje nekih novih tržišta i perpektiva koje će inovatorima u Mostaru donijeti prednosti u budućnosti”, kazala je Bogdanović. Vedrana Ajanović, iz “Bit centra” iz Tuzle, kazala je da ovakvi projekti doprinose povezivanju čitavog regiona i izrazila je nadu da kroz neku buduću saradnju budu uključeni i drugi gradovi.

Josip Milić, iz grada Zadra, kazao je da je riječ o kvalitetnom projektu, koji se posebno dobro odrazio na IT zajednicu, dok je Franjo Pehar, sa Sveučilišta u Zadru, istakao da su svi zajedno uspješno savladali brojne izazove koje im je korona donijela i zacrtane ciljeve uspješno realizovali.

“Naša priča je išla u tom pravcu da želimo stvarati proizvode, usluge, koji su krojeni po mjeri čovjeka”, istakao je Pehar.

Ukupna vrijednost projekta, koji traje od 1. marta 2020. do 28. februara ove godine, je oko 930.000 eura, a od toga je za Crnu Goru bilo opredijeljeno skoro 270.000.

Bonus video: