Opština odbila da legalizuje Šinavatrine objekte

Zahtjev za divlje izgrađene zgrade na ostrvu Sveti Nikola kod Budve odbačen kao neuredan

5653 pregleda 4 komentar(a)
Ostrvo Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović
Ostrvo Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva, odnosno njen Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj, odbio je zahtjev podgoričke kompanija “Global TS Montenegro”, naturalizovanog Crnogorca i bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre, da joj legalizuje divlje izgrađene prizemne zgrade od 350 kvadrata na ostrvu Sveti Nikola kod Budve.

To piše u rješenju, u koje su “Vijesti” imale uvid, a koje potpisuje vršilac dužnosti sekretara za urbanizam Filip Popović.

”Odbija se zahtjev ‘Global TS Montenegro’ DOO Podgorica za legalizaciju bespravnog objekta kao neuredan”, piše u rješenju.

Šinavatrina firma je u julu prošle godine podnijela resornom sekretarijatu zahtjev u kome se traži legalizacija poslovnih prostora ukupne bruto površine oko 350 kvadrata, odnosno 300 kvadrata neto površine. Kako se navodi, divlji objekti su izgrađeni 2007, useljeni su i za njih se plaća porez na nepokretnost.

Razlog odbijanja zahtjeva, kako piše u rješenju, je taj što je podnesak podgoričke kompanije imao nedostatke koji su onemogućavali postupanje, te je traženo da se u roku od 30 dana dostavi dokumentaciju, što nije učinjeno.

”Vijesti” su nedavno objavile da na ostrvu, odnosno dijelu u vlasništvu Šinavatre, postoji ukupno 900 kvadrata nelegalno izgrađenih objekata, što je polovinom februara zvanično upisano u katastar na imovinu ove kompanije.

”Zabilježba postojanja objekta i to objekta jedan u izgradnji sa prizemljem i prvim spratom površine 762 kvadrata i objekta broj dva u izgradnji prizemlje i dva sprata, nemaju dozvolu i građenje dijelom na tuđem zemljištu sve prema elaboratu”, navodi se u listu nepokretnosti u koji su “VIjesti” imale uvid.

Firma najbogatijeg Crnogorca, čije se bogatstvo po Forbsu procjenjuje na više od milijardu, u aprilu 2017. zaključila je kupoprodajni ugovor sa podgoričkom kompanijom “San investments”, iza koje stoji kontroverzni srpski biznismen Stanko Subotić Cane, čime je postala vlasnik zemlje od 37 hiljada kvadrata na ostrvu Sveti Nikola na kome su već bili mimo dozvole izgrađene kamene prizemne zgrade. Šinavatra je za taj vrijedan komad najvećeg crnogorskog ostrva platio 24 miliona eura.

Divlje objekte po ostrvu gradio je prvo prethodni vlasnik, beogradski biznismen i nekadašnji političar JUL-a Nenad Đorđević, koji je davne 2007. prodao atraktivni dio ostrva Subotiću, upravo zbog, kako je tada naveo, opstrukcije državnih organa koji mu nijesu omogućili da realizuje svoje ambiciozne planove. Đorđević, koji je u Budvi bio vlasnik čak tri atrakvitne nekretnine, hotela “Admiral,” stare zgrade Jugoslovenskog rječnog brodarstva nadomak Staroga grada, te jugoistočnog dijela ostrva, započeo je na popularnim Havajima ili Školju, kako ga zovu mještani, gradnju mimo dozvole. To je država osujetila i na ljeto 2002. inspekcija u pratnji policije dinamitom srušila dio započete zgrade.

To je revoltiralo Đorđevića, koji je već na divlje napravio veliku plažu, spojio Školj sa Školjićem, malim ostrvom, čime je preknuo plovni put i morske struje, izgradio veliki ponton, te nekoliko prizemnih kamenih kuća. On je čak ostrvo naselio jelenima i drugom divljači, pokušavajući od njega da napravi prirodni rezervat i luksuzno turističko odmaralište. Državnim službama, kojim je rukovodio DPS, to se nije svidjelo, pa je Đorđević te 2007. prodao ostrvo Subotićevoj firmi za 20 miliona eura. Subotić je za kupovinu uzeo kredit od Prve banke, biznismena Aca Đukanovića, brata aktuelnog šefa DPS-a i države Mila Đukanovića. Đorđević je prodao i zgradu JRB biznismenu Draganu Brkoviću za tri miliona eura, a ruskim investitorima hotel “Admiral”.

Prostornim planom posebne namjene je predviđena urbanizacija ostrva - gradnja hotelskih kapaciteta sa ukupno 500 ležaja, kao i marine sa 50 vezova i to upravo na dijelu koje je u vlasništvu “Global TS Montenegro”.

Bonus video: