DPS ostavio mjesto za Demokrate i URA, a znaju da oni neće učestvovati

Odbor će biti zadužen za zakonsko definisanje plana i termina održavanja lokalnih izbora u svim opštinama u jednom danu, implementaciju preporuka OEBS/ODIHR, kao i za jačanje povjerenja javnosti u izborni proces”, navodi se u predlogu odluke
6 komentar(a)
Genci Nimanbegu i Branimir Gvozdenović, Foto: Filip Roganović
Genci Nimanbegu i Branimir Gvozdenović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 27.10.2018. 10:03h

Demokratska partija socijalista (DPS) tražila je da se Demokratskoj Crnoj Gori ostavi jedno mjesto u odboru za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, saznaju “Vijesti”. To je na jučerašnjoj sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine predložio potpredsjednik parlamenta Branimir Gvozdenović, ali su se tome usprotivili iz Demokratskog fronta (DF) zahtijevajući da se popune sva mjesta u odboru.

“Iz Fronta su podsjetili da su Demokrate i URA najavljivale da neće učestvovati u radu odbora, i da bi ostavljanjem upražnjenog mjesta opozicija bila zakinuta, jer bi umjesto sedam imala šest predstavnika u odboru”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Predstavnici DPS-a su tražili da se u konačnu odluku o osnivanju odbora uvede i odredba o formiranju nadzornog tijela koje bi pratilo sprovođenje zakona, ali su predstavnici opozicije to odbili. Oni su tražili da se zadrži odredba prema kojoj će odbor predložiti Kolegijumu model za implementaciju i nadzor rješenja, pa je to i upisano u dokument.

Na Kolegijumu je odučeno da se o odluci o formiranju privremenog odbora i njegovom sastavu glasa na sjednici parlamenta 30. oktobra, kako bi mogla što prije da bude objavljena u “Službenom listu” i to parlamentarno tijelo počne sa radom.

Odbor će imati 14 članova, od kojih će po sedam biti iz vladajuće koalicije i opozicije kao i da će na čelu tog skupštinskog radnog tijela biti predstavnik DPS-a.

Kao pridruženi članovi i bez prava odlučivanja, biće predstavnici najviše tri nevladine organizacije i dva iz akademske zajednice. Predviđeno je i da Odbor odlučuje konsenzusom, ali i da to nije obaveza ukoliko postoji podrška članova Odbora koja garantuje postizanje dvotrećinske većine u plenumu.

Bonus video: