Planiraju sklonište za žrtve dječjih ugovorenih brakova

Tokom humanitarne donatorske večeri pod nazivom “Produži moje djetinjstvo i doniraj” prikupljeno je 7.237 eura

3639 pregleda 0 komentar(a)
Sa donatorske večeri, Foto: Centar za romske inicijative
Sa donatorske večeri, Foto: Centar za romske inicijative

Tokom humanitarne donatorske večeri pod nazivom “Produži moje djetinjstvo i doniraj” prikupljeno je 7.237 eura za izgradnju nacionalnog specijalizovanog servisa za žrtve dječjeg ugovorenog braka u Crnoj Gori.

Veče, koje je označilo početak nacionalne kampanje, organizovao je Centar za romske inicijative (CRI) u saradnji sa KIC-om “Budo Tomović”.

Kako su saopštili iz Centra za romske inicijative, nevladine organizacije koja je pokrenula akciju izgradnje skloništa, očekuju priliv novih donacija, uvjereni da će u što kraćem roku prikupiti neophodna sredstva.

Prema riječima Fane Delije, izvršne koordinatorke CRI-ja, izgradnja skloništa neće samo produžiti djetinjstvo djevojčicama, zaustaviti djecu da rađaju djecu i omogućiti da sva djeca uživaju jednaka prava i postanu ravnopravni građani u društvu, već će i biti pokazatelj koliko je važno da se problem romske i egipćanske zajednice rješava iz korijena.

Ambasadorka EU Oana Kristina Popa je tokom donatorske večeri kazala da delegacija EU u potpunosti podržava inicijativu izgradnje skloništa i pozvala i druge donatore i institucije da učine isto.

”Da budemo jasni - ugovoreni brakovi djece nisu pitanje tradicije, nisu samo neki neobičan običaj romske zajednice koji bi svi trebalo da razumiju i tolerišu, to je ozbiljno kršenje ljudskih prava. Ugovoreni brakovi djeci jednostavno oduzimaju prava i budućnost. Oni im uništavaju izglede da se obrazuju i vode zdrave i normalne živote”, poručila je Popa.

I Snežana Burzan Vuksanović, direktorica KIC-a, podržala je kampanju.

”Da u našoj državi, u 21. vijeku, djeca rađaju djecu, da se djevojčicama otima njihovo djetinstvo prije punoljetstva, narušava zdravstveno stanje i bezbrižan razvoj, prekida osnovno ili srednje obrazovanje, donose odluke o njihovoj sudbini i životu bez njihovog prava glasa, zbilja je poražavajuće. Ne želim da vjerujem da u današnjem trenutku naši prijatelji iz romske i egipćanske zajednice žele da ih upoznajemo i volimo na drugačiji način, uprkos poražavajućoj stvarnosti. Ipak, hrabri me što sam upoznala puno divnih mladih i starijih Roma koji su sudbinu uzeli u svoje ruke, školuju se ili rade, pišu, glume, pjevaju, izdaju knjige, i pravi su primjer svojoj i našoj zajednici”, kazala je direktorica KIC-a.

Prema riječima Bojana Marovića, zaštitnog lica kampanje, borba tek kreće.

”U 21. vijeku imati ugovorene brakove i pozivati se na tradiciju i običaje, dolazite u poziciju da ste nemoćni. Da nam djeca rađaju djecu to je prvi korak na koji moramo da reagujemo kao društvo i kao pojedinci. Moramo svi da budemo cjelina ideje za izgradnju skloništa. Ovaj prvi korak je vrlo bitan za sve nas. Ovaj prvi glas mora da se čuje što dalje, što jače. Vrlo je bitna stvar da se djeca edukuju”, poručio je Marović.

Pokazao je likovni rad dječaka koji živi i radi na ulici, a koji pomoć dobija od nikšićkog Defendologija centra, i pozvao sve da rade na tome da prepoznaju talente i pruže im šansu.

”Smatram da zajedničkim snagama na terenu možemo u našoj zajednici da promijenimo mnogo i probudimo svijest da ovo nije ni dio tradicije ni dio običaja, već samo jedna loša navika koju treba iskorijeniti”, kazao je predsjednik Romskog savjeta Mensur Šalja.

Predsjednik Savjetodavnog odbora Centra za romske inicijative Slavko Milić poručio je da poslije dvadeset godina neće biti važno ko je koji automobil vozio, ko su nam bili prijatelji, već koliko smo djeci pomogli, jer su djeca najvredniji resurs jednog društva.

Bonus video: