Komunalno preduzeće izašlo iz stečaja i vraća dugove

Preduzeća koje obavlja usluge sahranjivanja na gradskom groblju Ravni, pijačne usluge i brine o skloništu za napuštene životinje, radnicima treba da isplati 18 zarada

1963 pregleda 0 komentar(a)
Groblje Ravni u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Groblje Ravni u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja će sa 102.623 eura povećati osnovni kapital preduzeća “Komunalne usluge”, kako bi to dioničarsko društvo, čiji je osnivač, moglo nastaviti da radi poslove od javnog interesa.

Preduzeće Komunalne usluge obavlja usluge sahranjivanja na gradskom groblju Ravni, pijačne usluge i brine o skloništu za napuštene životinje.

Plan reorganizacije preduzeće prihvaćen je prije više od godinu, nakon čega je firma izašla iz stečaja.

Privredni sud uveo je stečaj 12. oktobra 2020. na zahtjev Poreske uprave, zbog neizmirenih poreskih potraživanja od 312.080 eura.

Iz preduzeća je 48 zaposlenih upućeno na Zavod za zapošljavanje, od kojih je njih 28 ponovo angažovano za obavljanje redovnih aktivnosti.

Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove, saobraćaj i vode donio je Plan reorganizacije kojim je definisano da se u petogodišnjem periodu izmire dugovanja svim povjeriocima, odnosno Poreskoj upravi, zaposlenima i dobavljačima.

Ugovorom o reprogramu koji je potpisan još u julu 2015. godine, predviđeno je izmirenje poreskog duga na 20 godina, odnosno 240 mjesečnih anuiteta.

U opštini su kazali da su glavni razlozi zbog kojeg su se odlučili da povećaju osnovni kapital preduzeća sadržani u analizi tekućeg poslovanja društva, koju je uradio Odbor direktora, a koji ukazuje na problem realizacije Plana reorganizacije.

Isplata dospjelih obaveza nije moguća čime se dovodi u pitanje vršenje djelatnosti od javnog interesa. Sve je to posljedica nepovoljne diobe nekadašnjeg jedinstvenog Javnog preduzeća “Breznica” po Komunalne usluge koje su od osnivanja imale gubitak od 260.000 eura, na ime neplaćenih poreza i doprinosa, a koje to društvo otplaćuje po Planu reorganizacije shodno važećem reprogramu.

”Takođe, to preduzeće uz izmirenje troškova tekućeg poslovanja i zarada ima i mjesečnu obavezu isplate zaostalih 18 zarada iz prethodnih godina”, kazali su u predlogu Odluke o povećanju osnovnog kapitala DOO Komunalne usluge.

Od 102.623 eura, kako su kazali u Opštini, Komunalne usluge će 11.183 eura iskoristiti za izmirivanje obaveza prema dobavljačima, 4.248 eura za uplatu poreza i doprinosa za februar ove godine, a 17.484 eura za isplatu obaveza prema radnicima po Planu reorganizacije za februar i mart ove godine.

Za isplatu sedam rata doprinosa iz Plana reorganizacije iz prošle godine i četiri rate iz ove biće izdvojeno 49.215 eura, 20.500 eura za bruto zarade za mart ove godine.

U obrazloženju odluke se konstatuje da poslovni ambijent dodatno usložnjava i povećanje cijena građevinskog materijala tako da društvu nedostaju obrtna sredstva za realizaciju godišnjeg plana, među kojima su i projekti proširenja gradskog groblja Ravni i izgradnja kosturnice.

Da bi se odluka o povećanju kapitala preduzeća Komunalnih usluga mogla realizovati potrebno je izmijeniti Statut jer postojeći nije predvidio mogućnost uvećanja osnovnog kapitala putem dokapitalizacije, što će biti urađeno na prvom narednom zasjedanju lokalnog parlamenta.

Bonus video: