Ćalović Marković ćuti bez javnosti, ASK pominje opstrukciju

Tražili su da dostavim njihove zapisnike i dokumenta koja im je sud proslijedio, kazala je juče direktorica MANS-a
98 pregleda 0 komentar(a)
Vanja Ćalović Marković, Veselin Radulović, Foto: Savo Prelević
Vanja Ćalović Marković, Veselin Radulović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.08.2018. 08:37h

Izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović Marković odbila je juče da učestvuje u raspravi pred Agencijom za sprečavanje sukoba interesa (ASK) i izjasni se o potencijalnom sukobu interesa za koji je terete, jer to tijelo nije dozvolilo medijima da izvještavaju.

Upravni sud prije dvije sedmice poništio je odluku ASK na osnovu koje je Ćalović Marković razriješena sa mjesta člana Savjeta Agencije i naložio novi postupak u roku od 30 dana.

Agencija, čiji je direktor Sreten Radonjić, je prethodno donijela rješenje da Ćalović Marković krši zakon, zbog čega je Skupština razriješila izvršnu direktorku MANS-a članstva u Savjetu ASK.

Iako niko iz Agencije juče nije htio novinarima da objasni zbog čega nijesu dobrodošli, u saopštenju su objasnili da postupak isključuje javnost u skladu članom 30 Zakona o sprečavanju korupcije (ZSK), kojim je propisano “da postupak provjere podataka iz izvještaja o imovini i prihodima nije dostupan za javnost”.

JWPlayer video mesto

Član 30, na koji se poziva ASK, odnosi se na provjeru podataka iz izvještaja funkcionera, upoređivanjem sa podacima iz baza drugih organa vlasti.

Međutim, Zakon, u dijelu koji se odnosi na postupak pred Agencijom, uključući i usmenu raspravu, ne propisuje isključivanje javnosti.

Ćalović Marković je kazala da se radi o “pravnoj hajdučiji”: “Po cijenu toga da ja imam štetu u ovom postupku po sebe, ja neću dozvoliti da Agencija bude netransparentna i da se postupa na takav način prema novinarima”, kazala je ona.

Napomenula je da je Upravni sud prethodno poništio odluku ASK, cijeneći između ostalh, sve dokaze - da Savjet Agencije nije odlučivao o inicijativama MANS-a, te da joj se plata nije povećala od momenta potpisivanja ugovora sa Evropskom komisijom.

“Agencija je tražila da dostavim dokaze koje im je sud već proslijedio, ali i zapisnike sa sjednica Savjeta ASK. Oni od mene traže dokument koji su kao institucija sačinili”, navodi ona.

Njen advokat Veselin Radulović saopštio je da je zabrana medijima “skandalozno kršenje propisa postupak” jer su “ svi podaci iz ovog slučaja javnosti već poznati”. Najavio je da će Agenciji dostaviti pisano izjašnjenje i tražene dokaze.

“Vjerovatno će odluka biti takva onakva kao su već najavili, što znači da če opet biti predmet ispitivanja pred Upravnim sudom i tvrdim da će tu odluku sud opet poništiti”, dodao je on.

Iz Agencije su juče u saopštenju naglasili da “pripremljeni scenario i istovremeno dostavljanje pisanog izjašnjenja punomoćnika stranke i izbjegavanje punomoćnika i stranke da daju izjavu pred ovlašćenim službenikom Agencije, očigledno ukazuje da je ovo samo još jedna predstava za javnost Ćalović Marković, kojom se želi izbjeći ispunjavanje obaveza u skladu sa pravilima postupka pred Agencijom i izjašnjenje o dokazima koje posjeduje Agencija o sukobu interesa”, zaključuju iz ASK u saopštenju.

Bonus video: