Istražitelji traže brdo papira o Grad teatru

Po nalogu Specijalnog tužilaštva, inspektori su već ispitali bivšeg direktora JU “Grad teatar“ Blaža Radomana, za čijeg mandata je organizovan festivalski program koji se našao pod lupom istražitelja
220 pregleda 3 komentar(a)
Blažo Radoman, Foto: Vuk Lajović
Blažo Radoman, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 16.05.2018. 06:00h

Rukovodilac Specijalnog policijskog tima Dragan Radonjić zatražio je od gradonačelnika Budve Dragana Krapovića da mu do petka dostavi dokumentaciju u vezi sa organizovanjem 30. festivala Grad teatar održanog 2016.

Po nalogu Specijalnog tužilaštva, inspektori su već ispitali bivšeg direktora JU “Grad teatar“ Blaža Radomana, za čijeg mandata je organizovan festivalski program koji se našao pod lupom istražitelja.

Prema saznanjima “Vijesti”, izjava je uzeta i od aktuelne direktorke Milene Lubarde Marojević koja je na zahtjev novog Savjeta te ustanove opštinskoj Kancelariji za antikorupciju dostavila negativan revizorski izvještaj “Grad teatra” za 2016. Na osnovu revizorskog izvještaja, iz Kancelarije je lani podnesena krivična prijava protiv Radomana, zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj.

Radoman je ranije najavio da će podnijeti krivične prijave protiv članova Savjeta, koji su, kako je tvrdio, nelegitimno donijeli odluke i onemogućili mu da prisustvuje reviziji, a posebno i protiv revizorke, zbog “diletantski” urađenog posla.

Nakon uzetih izjava, u Opštinu je stigao zahtjev Radonjića da mu se dostavi dokumentacija koja se odnosi na kupovinu, servisiranje i održavanje.

Zanimaju ih i ugovori o unajmljivanju rentakar vozila i autobusa. Istražitelji zahtijevaju i da im se dostavi dokumentacija koja se odnosi na utvrđivanje blagajničkog maksimuma u toku 2015. godine, kada je iznosio 5.000 eura, kao i finansijsku dokumentaciju, naloge o izvršenim uplatama i dnevni izvještaji o prometu novčanih sredstava sa žiro-računa JU „Grad teatar“ od maja do septembra 2015.

Zahtijevaju i dokumentaciju koja se odnosi na kupovinu građevinskog materijala i korišćenje viljuškara firme “Gugi commerce“, kao i papire oko raspisivanja tendera za pružanje usluga ishrane tokom trajanja 30. festivala.

Istražitelje zanima i kako je realizovan tender za pružanje usluga tehničke podrške u toku održavanja festivala.

Traže i dokumentaciju u vezi sa otpremninama za jednu osobu i isplatu jednokratnih pomoći za dva radnika.

Ispitaće i postupke nove vlasti

Osim odluka o imenovanju Radomana za vršioca dužnosti, a potom i izvršnog direktora, kao i tadašnjih članova Savjeta, istražitelje interesuje i kako je sadašnja vlast postavila upravu u toj kulturnoj ustanovi.

Zatraženo je da se dostavi rješenje o imenovanju novog Savjeta od kraja 2016. i početka 2017. sa aktima Skupštine opštine koji to potvrđuju. Zanima ih i kako je Radoman u martu 2017. razriješen dužnosti. Traže i dokumentaciju koja se odnosi na traženje mišljenja Radomana od Ministarstva kulture, te pokretanje spora pred Upravnim sudom o njegovom razrješenju i imenovanju novog savjeta.

Bonus video: