Dva slučaja navoda o policijskom zlostavljanju poslata tužilaštvu

Pritužbe građana iz Rožaja i Petnjice odnosile se na postupanje policajaca iz Bijelog Polja i granične policije
179 pregleda 1 komentar(a)
Policija, Grb policije, Uprava policije, Foto: Arhiva Vijesti
Policija, Grb policije, Uprava policije, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.06.2018. 16:18h

Službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije su proslijedili tužilaštvima dvije prijave u kojima se navodi da su građani zlostavljani od strane policijskih službenika.

To piše u izvještaju o radu unutrašnje kontrole policije za april mjesec ove godine.

“I pored toga što u sprovedenim postupcima unutrašnje kontrole nijesu utvrđene nesporne činjenice i dokazi koji bi ukazivali na postojanje osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti policijskih službenika u vezi sa predmetnim slučajevima, zbog činjenice da se u ovim slučajevima radilo o navodima o zlostavljanju od strane policijskih službenika, izvještaji sa spisima predmeta sačinjenim u postupcima unutrašnje kontrole dostavljeni su nadležnim državnim tužilaštvima, na dalji postupak i konačnu ocjenu i odlučivanje”, piše u izvještaju policije.

Osim toga, u dva slučaja, su utvrdili da nema dokaza da su policajci nezakonito ili neprofesionalno postupali prema podnosiocima pritužbi.

Građanin K.I. iz Petnjice uputio im je pritužbu na policajce iz Bijelog Polja Š.I., N.S., R.M. i J.S., zbog načina postupanja prema njemu prilikom kontrole u saobraćaju 9. 3. 2018. godine u Bijelom Polju.

“Kojom prilikom je došlo do rasprave sa policijskim službenicima, povodom čega je priveden sudiji za prekršaje koji mu je izrekao zatvorsku kaznu na čije je izdržavanje odmah upućen, uz isticanje da smatra da u raspravi sa policijskim službenicima iste nije ničim uvrijedio”, piše u izvještaju.

Građanin K.A. iz Rožaja uputio je Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije pritužbu na postupanje policijskih službenika granične policije zbog, kako je naveo, detaljnih provjera koje u posljednjih nekoliko godina službenici granične policije sprovode prema njemu prilikom prelaska državne granice na ulasku ili izlasku iz Crne Gore, uz duže zadržavanje na graničnim prelazima zbog provjere njegovih dokumenata i bez davanja objašnjenja za takvo postupanje.

Ni u tom slučaju nijesu utvrdili ništa nezakonito i neprofesionalno.