DUP-ovi ne važe, ne može da se gradi, izradu će opet platiti građani

Iako su iz Glavnog grada tvrdili da to neće stvoriti problem, ipak je praksa, odnosno nedavni slučajevi pokazali suprotno, da građani i investitori ispaštaju, jer je greškom lokalne administracije za dokumentaciju naveden rok važenja
469 pregleda 1 komentar(a)
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.06.2018. 19:20h

Nepostojanje planske dokumentacije, odnosno odluka Ustavnog suda da se mnogi Detaljni urbanistički planovi (DUP) proglase nevažečim za područje Podgorice, osim što građanima i investitorima onemogućava da izgrade ono što su naumili, koštaće dodatno poreske obveznike.

Zbog toga je potrebno da se ponovo sprovodi čitava procedura za izradu pojedinih DUP-ova, kao što je na primjer za područje grada Nova varoš, dio Zabjela, Tološa, odnosno nakon što Ministarstvo održivog razvoja i turizma da saglasnost na nacrte dokumenata za ta područja, lokalna samouprava mora ponovo da organizuje javne rasprave, pa nakon dobijanja saglasnosti od nadležnih na finalnu verziju, dokumenti moraju da budu upućeni na usvajanje na Skupštini Podgorice.

Ustavni sud je još 25. jula prošle godine donio Odluku da proglasi nevažeće pojedine DUP-ove, Odluka je u Službenom listu objavljena u oktobru 2017, a propisuje se da su određeni planski dokumenti, kojima je pojedinačno određeno vrijeme važenja pet godina, prestali da važe istekom toga roka.

Iako su iz Glavnog grada tvrdili da to neće stvoriti problem, ipak je praksa, odnosno nedavni slučajevi pokazali suprotno, odnosno da građani i investitori ispaštaju, jer je greškom lokalne administracije za dokumentaciju naveden rok važenja.

„Vijestima“ se zbog toga požalilo nekoliko građana, a Uprava Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) upravo iz toga razloga nije mogla da dobije urbanističko tehničke uslove za rekonstrukciju dijela krova.

Direktorica CNP Zorana Kralj, zatražila je od Ministarstva održivog razvoja i turizma da im izda urbanističko-tehničke uslove, ali su iz Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora Glavnog grada odgovorili da “kako se DUP ‘Nova varoš’, koji tretira zgradu, ne nalazi u registru planske dokumentacije, ne mogu izdati uslove jer je plan prestao da važi”.

Iz CNP-a su željeli da rekonstruišu krov, jer kako su naveli na dijelu iznad gledališta postoje problemi u funkcionisanju izolacije.

Mještani ulice Branka Miljkovića, iz podgoričkog naselja Zabjelo, prije nekoliko dana su apelovali na nadležne, kao i pisali peticiju da izgrade dječije igralište i park, kako bi brojni mališani imali bezbjedno mjesto za igru.

Međutim, iz Glavnog grada su im odgovorili da je park bio predviđen DUP-om za taj dio Podgorice, ali da je planski dokument poništen i da je u toku izrada novog.

Bonus video: