Centar za selekciju i tretman komunalnog otpada za bokeljske opštine u zaleđu Herceg Novog ?

“Opština će od Ministarstva održivog razvoja i turizma zatražiti da nastavi postupak izdavanja građevinske dozvole”, kazala je Đurović
63 pregleda 0 komentar(a)
Duboki, Foto: Slavica Kosić
Duboki, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 30.10.2018. 10:37h

Centar za selekciju i tretman komunalnog otpada za bokeljske opštine mogao bi biti u zaleđu najvećeg bokeljskog grada, uvjerena je potpredsjednica opštine Herceg Novi Danijela Đurović. Studijom izvodljivosti za projekat izgradnje centra za selekciju I tretman komunalnog otpada, za primorske opštine, planiran je u okviru sanitarne deponije Možura u opštini Bar . Projekat bi trebalo da bude finansiran iz predpristupnih fondova EU. O tome će biti riječi na današnjem sastanku predstavnika primorskih opština sa predstavnicima MORTa u Podgorici .

Đurović je uvjerena da bi za opštine Herceg Novi, Kotor i Tivat , alternativa Možuri mogla biti izgradnja Centra za selekciju I tretman komunalnog otpada u Dubokom dolu gdje je planirana izgradnja sanitarne deponije za Herceg Novi.

Objašnjava da je i državnim I lokalnim planom u hercegnovskoj opštini predviđen centralizovani sistem obrade otpada koji bi se sastojao od postrojenja za obradu otpada – sortirnice, reciklažnog dvorišta, postrojenja za obradu autoguma, postrojenja za obradu čvrstog kabastog otpada i lokacije za krajnje odlaganje preostalog komunalnog otpada – sanitarne deponije. Ovakav centralizovani sistem bi u potpunosti zaokružio na ekološki prihvatljiv i ekonomski održiv način, upravljanja otpadom u cijeloj opštini.

Podsjećamo da je Upravni sud usvojio tužbu Opštine Herceg Novi protiv Ministarstva održivog razvoja I turizma (MORT ) i poništio zaključak kojim je prekinut postupak izdavanja građevinske dozvole za izgradnju sanitarne deponije Duboki do.

“Opština će od Ministarstva održivog razvoja i turizma zatražiti da nastavi postupak izdavanja građevinske dozvole”, kazala je Đurović.

Ministarstvo je 2. juna 2015. godine izdalo građevinsku dozvolu za sanitarnu deponiju „Duboki do“ . Presuđujući po tužbi MZ Morinj, odnosno opštine Kotor, Upravni sud Crne Gore je poništio tu dozvolu, zbog sumnje da će štetno uticati na morinjske izvore, a Ministarstvo održivog razvoja i turizma je u maju prošle godine obustavilo postupak izdavanja građevinske dozvole.

Naknadna geotehnička istraživanja na tom području, koja su podrazumijevala ubacivanje markera u bušotine, pokazala su da se obojena voda nije nigdje pojavila, što bi trebalo da znači da se otpad sa nove deponije neće “cijediti” u zemlji i zagađivati podzemne vode.

Lokacija za sanitarnu deponiju definisana još 2018 godine

Prostorni plan koji je definisao lokaciju urađen je 2008. godine, i prema njemu sanitarna deponija za opštinu Herceg Novi nalazi se na oko 400 metara zapadno od regionalnog puta Ubli - Crkvice, na nadmorskoj visini od 1042metara. Udaljena je oko 700 metаrа od postojeće deponije Tisove grede nа Ublimа čije je zatvaranje u toku i 23 kilometra od grada. Sanitarna deponija predviđena je i nacrtom PUP-a čije se usvajanje očekuje uskoro u lokalnom parlamentu.

Vrijednost buduće sanitarne deponije iznosi oko šest ipo miliona eura, od čega bi u prvoj fazi bilo neophodno uložiti oko tri miliona eura.

Bonus video: