Poruke ćemo uskoro čitati preko kože

Vibracije se šalju od 250 herca i dodiri koji se osjećaju na ruci traju svega 144 milisekunde
118 pregleda 1 komentar(a)
dlan, šaka, ruka, Foto: Shutterstock
dlan, šaka, ruka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.05.2018. 16:48h

Jeste li ikad pomislili kako bi bilo dobro da pristigle poruke možete ‘pročitati’ bez gledanja u mobilni telefon, tako da poruku koju ste primili samo osjetite na koži ruke? Čini se da je Fejsbuk razvio baš to - futuristički uređaj koji korisnicima omogućava čitanje mejlova i poruka vibracijama koje osjećamo preko kože.

Uređaj se poveže na ruku i preko haptičkih senzora emituje talase u određenim uzorcima. Ti se uzorci osjećaju kao nježni dodiri na koži koji predstavljaju izgovoreni ili pisani jezik, piše “Daily Mail”.

Tvorci ove nove tehnologije kažu da bi uređaj mogao pomoći kod zavisnosti o pametnim telefonima, ali i pomoći slabovidim ili gluvim ljudima da lakše komuniciraju. Prototip uređaja predstavljen je u istraživanju objavljenom ranije ovog mjeseca, ali Fejsbuk je uređaj predstavio na tech konferenciji CHI 2018 u Montrealu u Kanadi.

U studiji je objašnjeno po kojem principu uređaj radi: korisnici osjećaju lagane vibracije na ruci, a te vibracije su kodirane u foneme, odnosno jedinice govornog jezika. Učesnici u istraživanju uspjeli su naučiti razlikovati četiri različita fonema u samo tri minuta. Vibracije se odašilju valovima od 250 herca i dodiri koji se osjećaju na ruci traju svega 144 milisekunde.

Demonstracijom smo pokazali da korisnici koji se do tada nisu susreli s ovom tehnologijom mogu brzo naučiti taktilno kodiranje, generalizovati ih u nove riječi i koristiti ih u rečenicama za svakodnevnu komunikaciju, sve u roku od tri minuta, objašnjava studija.

“Sudionici u demonstraciji mogli su prepoznati stotinu riječi nakon samo sat i po treninga”, istakao je vođa projekta Ali Israr za MIT Technology Review.

“Koristimo podlakticu kao medij, jer taj dio ima bolju taktilnu osjetljivost od ostalih djelova tijela, na taj način ljudi će manje prekidati svakodnevne aktivnosti nego da za ‘čitanje’ koriste dlan, a socijalno je prihvatljivije od korištenja čela na glavi ili stopala”, objašnjavaju u istraživanju.

Bonus video: