Preko interneta do pravnog savjeta

Kako bi pomogao korisnicima u izboru najboljeg advokata, Krivaćević je na stranici zastupaj.me predvidio i ocjenjivanje
520 pregleda 0 komentar(a)
zastupaj.me, Foto: Printscreen
zastupaj.me, Foto: Printscreen
Ažurirano: 21.08.2017. 18:39h

Brži put do pravnog savjeta i jednostavniji izbor advokata za sve građane, fizička i pravna lica, servis je koji se nedavno pojavio na crnogorskom internet prostoru.

Putem stranice zastupaj.me, čiji je autor programer Mladen Krivaćević iz Podgorice, korisnik može da dobije savjet od najviše tri advokata, po pitanju.

"Ne znam inače osobu koja je otišla kod jednog advokata, pa nakon toga otišla do drugog. Vjerovatno ima ljudi koji rade tako, što bi bilo i najbolje za svakog ko traži pravnu pomoć, ali mi se čini da uglavnom kada čovjek ode kod jednog, sa tim advokatom i nastavi saradnju", objašnjava on.

Crnogorskim građanima dosad je, kroz sudove, na raspolaganju bio servis besplatne pravne pomoći. Razlika u odnosu na uslugu koju građani mogu da dobiju putem stranice zastupaj.me, je što je besplatna pravna pomoć u sudovima dostupna samo fizičkim licima. Dodatno, kaže Krivaćević, realizaciji te usluge u sudu prethodi čitav niz procedura.

Za dobijanje besplatne pravne pomoći u sudovima, korisnik najprije podnosi zahtjev. Preduslov za dobijanje pomoći je da je lice koje podnosi zahtjev slabog imovnog stanja, odnosno da je iz kategorije korisnika poput djece bez roditeljskog staranja, lica sa invaliditetom...

"Sve to traje, dok na zastupaj.me sajtu možete da napravite nalog za 30 sekundi i postavite pitanje za dodatnih pet do 10 minuta, bez obzira na imovno stanje, gdje živite...”, kazao je Krivaćević.

Dodatno, razlika u odnosu na njegov servis je što sudovi pravnu pomoć dobijaju od samo jednog advokata.

Dodatno, Krivaćević kao prednosti servisa kojeg je razvijao navodi i brzinu postavljanja pitanja i dobijanja odgovora, a predviđen je i popust na advokatske usluge.

"Popust u iznosu od 15 odsto, u odnosu na zvaničnu advokatsku tarifu, daje advokat sa kojim korisnik odluči da nastavi saradnju - ukoliko do dalje saradnje dođe”, objašnjava on.

Kako bi pomogao korisnicima u izboru najboljeg advokata za njih i njihov problem, Krivaćević je na stranici zastupaj.me predvidio i ocjenjivanje. Tako će korisnici moći da ostave svoj sud o tome koliko se koji advokat trudi, koliko je stručan u određenim oblastima...

"Želio sam da sistem učinim transparentnim”, objašnjava on.

Advokati su, kako je rekao, dobro prihvatili saradnju.

"I za njih je, kao i za mene, ovo nešto novo. Bilo mi je interesantno to što je mnogo njih prihvatilo dalju saradnju i učešće i kad sam im rekao da će postojati sistem za ocjenjivanje advokata”, kazao je Krivaćević.

Plan je, kako je rekao, da do kraja godine u sistem bude uključeno do 15 kvalitetnih advokata.

Sajt zastupaj.me je aktivan desetak dana i trenutno je u probnoj fazi. Krivaćević je kazao da nije u planu razvoj mobilnih aplikacija.

"Pošto ovo nije servis kojem bi neko pristupao svakog dana, već više po potrebi, vjerovatno neću trošiti vrijeme na izradu mobilnih aplikacija, već ću se koncentrisati na to da privučem što kvalitetnije advokate", kazao je on, dodajući da će svakako raditi na prilagođavanju servisa za mobilne uređaje.

Godinama okružen pravnicima, pa došao na ideju za sajt

Izrada servisa poput zastupaj.me, za Krivaćevića je na neki način prirodan slijed događaja iz života, jer je godinama bio okružen pravnicima.

"Moj otac je posljednjih nekoliko godina života bio advokat. Prethodno je radio u tadašnjem Osnovnom javnom tužilaštvu u Podgorici. Bilo je to negdje od 1998. do 2001, odnosno do moje 18. godine. U tom periodu sam mu pomagao koliko god sam mogao, prekucavajući na računaru određene spise, tužbe, žalbe koje je on ručno pisao, sortirajući sve na flopi diskete i kompakt diskove, štampajući... To je bila moja želja, jer sam tako imao osjećaj da mu uzvraćam za sve dobro što je učinio za mene", priča Krivaćević, dodajući da je servis zastupaj.me na neki načim i omaž ocu.

Bonus video: