Demokrate: Izvođači radova na autoputu dosad čašćeni više od 80 miliona eura

Resor Darka Radunovića Demokratama nije dostavo i informacije o ukupnom iznosu dosadašnjeg umanjenja prihoda države zbog poreskih oslobođenja po osnovu gradnje autoputa
156 pregleda 0 komentar(a)
autoput Bar-Boljare, Foto: Boris Pejović
autoput Bar-Boljare, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.11.2018. 18:18h

Izvođači radova na autoputu Bar-Boljare čašćeni su više od 80 miliona eura, po osnovu nenaplaćenog poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, ali nije poznato i koliko je državni budžet umanjen po osnovu olakšica na koje imaju pravo izvođači radova, osim da tu mogućnost koristi čak 91 preduzeće angažovano na gradnji autoputa, saopšteno je danas iz Demokratske Crne Gore.

"U državnoj kasi imamo gotovo 60 miliona eura manje po osnovu nenaplaćenog PDV-a i dodatnih 22,5 miliona po osnovu nenaplaćenih poreza i doprinosa na neto zarade do jula. Dakle, do ovog trenutka, izvođači radova na autoputu su samo po ovom osnovu čašćeni više od 80 miliona eura", kazao je poslanik Demokrata, Danilo Šaranović, predstavljajući podatke koje je ta partija dobila od Ministarstva finansija.

Resor Darka Radunovića, međutim, Demokratama nije dostavo i informacije o ukupnom iznosu dosadašnjeg umanjenja prihoda države zbog poreskih oslobođenja po osnovu gradnje autoputa.

"MF nam nije dostavilo podatke o visini poreskih oslobođenja koje se odnose na uvoz opreme i roba namijenjenih za izgradnju autoputa i akcize na gorivo. Učinili su dostupnim samo podatak da je ovu mogćnost iskoristio čak 91 privredni subjekt angažovan na gradnji", rekao je Šaranović.

On je ocijenio da nema garancija da te firme povlastice neće iskoristiti i za druge poslove, koji nemaju veze sa autoputem.

"Sva roba i materijal koji se uvoze navodno za potrebe autotupa, oslobođeni su plaćanja tih dadžbina. Mislite da će u praksi biti moguće izvršiti kontrolu da li su izvođači radova zloupotrijebili to na način što su sebi obezbijedili određenu robu i mehanizaciju po 20 i 30 odsto nižoj cijeni, koju bi inače morali da plate", rekao je Šaranović.

On je podsjetio i da je projekat autoputa javni dug Crne Gore primakao osamdesetom procentu BDP-a i da je svaki građanin po osnovu gradnje zadužen najmanje 1.500 eura.

Oslobađanja od PDV-a i plaćanja poreza i doprinosa na zarade zaposlenih propisana su Zakonom o autoputu.

Preporučujemo za Vas