Vlada daje RTCG 40 miliona eura

Tekst navedenog Ugovora, čiji su sastavni dio i Programske obaveze RTCG, usaglašen je između Vlade i RTCG i usvojen na sjednici Savjeta RTCG od 20. marta 2018. godine
53 pregleda 3 komentar(a)
RTCG, TVCG, Foto: Arhiva "Vijesti"
RTCG, TVCG, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.04.2018. 13:05h

Vlada Crne Gore će za finansiranje RTCG u naredne tri godine izdvojiti oko 40 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Vlada na današnjoj sjednici prihvatila Ugovor o pružanju javnih usluga između Vlade Crne Gore i Radio i Televizije Crne Gore, za period od 2018-2020.

Tekst navedenog Ugovora, čiji su sastavni dio i Programske obaveze RTCG, usaglašen je između Vlade i RTCG i usvojen na sjednici Savjeta RTCG od 20. marta 2018. godine.

Iz Ministarstva kulture dodaju da se Ugovorom o pružanju javnih usluga između Vlade Crne Gore i RTCG utvrđuje vrsta i obim svih javnih usluga, odnosno programske obaveze RTCG, shodno članu 9 Zakona o RTCG koji definiše misiju Javnog servisa, kao i članu 9a koji definiše visinu sredstava i izvor finansiranja.

Između ostalog, Ugovorom je definisana i obaveza vođenja odvojenog računovodstva za javne i komercijalne usluge kako bi se izbjeglo unakrsno subvencioniranje javnih i komercijalnih djelatnosti RTCG-a, odnosno situacija u kojoj se komercijalne usluge finansiraju javnim novcem, navodi se u saopštenju.

"Ugovor se zaključuje na period od tri godine u skladu sa smjernicama makroekonomske i fiskalne politike. Shodno zakonskoj obavezi procenta izdvajanja sredstava na godišnjem nivou od 0,3% BDP-a, Vlada će u naredne tri godine, prema Ugovoru finansirati pružanje javnih usluga sa oko 40 miliona eura. Podsjećamo da je Skupština Crne Gore usvojila 2016. godine Zakon o izmjenama i dopunama zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG, kojim se definiše politička, institucionala i finansijska garancija nezavisnosti javnog servisa, i predviđa obaveza izrade službenog sporazuma – ugovora, kao okvira za održivo finansijsko planiranje trogodišnje programske produkcije nacionalnog javnog radio difuznog servisa", zaključuju iz Ministarstva.

Bonus video: