Naučnici krenuli u potragu za izgubljenim kontinentom

Zelandija prekriva pet miliona kvadratnih kilometara i prostire se od juga Novog Zelanda do Nove Keladonije na sjeveru
95 pregleda 1 komentar(a)
Zelandia, Foto: Twitter.com
Zelandia, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 28.07.2017. 09:18h

Australiji i Novom Zelandu je nakon odvajanja od Antarktika pripadala i Zelandija, međutim, ona se prije 75 miliona godina odvojila i skoro u potpunosti potonula ispod površine okeana.

Sada je tim naučnika riješio da krene u potragu za ovim kontitentom kako bi otkrio njegove tajne.

Stručni tim sa Australijskog nacionalnog univerziteta se nada da će njihova misija donijeti nova saznanja o Pacifičkom vatrenom prstenu, pojasu vulkana i mjestu čestih zemljotresa nastalog nakon nestanka Zelandije, prenosi B92.

Profesor Nevil Ekston rekao je da je cilj ekspedicije da istraži glavne promjene tektonskih ploča koje su počele da se dešavaju onda kada je nastao Pacifički vatreni prsten.

"Zelandija je prije 75 miliona godina činila najveći dio Australije kada je počela da se odvaja i da se kreće sjeveroistočno. To kretanje je zaustavljeno prije 53 miliona godina“, istakao je Ekston.

Zelandija prekriva pet miliona kvadratnih kilometara i prostire se od juga Novog Zelanda do Nove Keladonije na sjeveru.

Profesor Saterlend sa Viktorija Univertiteta u Velingtonu rekao je da je ova oblast niža od Australije jer je cjepljenjem njena kora postala razređenija.

On je dodao da namjeravaju da na osnovu sedimenata otkriju kako se kontitent ponašao u prethodnih nekoliko desetina miliona godina.

U dvomesječnoj ekspediciji učestvovaće 55 naučnika koji će proučavati srž zemljišta. Nakon završetka ekspedicije biće objavljeni i preliminarni rezultati istraživanja.

Bonus video: