Prehlada može da vas košta na stotine eura

“Obično se putničko zdravstveno osiguranje zaključuje na sumu osiguranja od 30 hiljada eura, pri čemu je moguće uzeti nižu sumu ili višu ukoliko osiguranik to želi”, kaže Janičić
106 pregleda 0 komentar(a)
prehlada, gripa, Foto: Shutterstock
prehlada, gripa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.07.2017. 18:35h

Obična prehlada, virus ili manja povreda tokom boravka u Grčkoj, Italiji ili Španiji može dovesti do troškova liječenja od nekoliko stotina eura.

Ovakav scenario možete da preduprijedite vrlo malim ulaganjem u osiguranje prije odlaska na put.

Putničko zdravstveno osiguranje je osiguranje kojim je pokriven svaki opravdan, odnosno neophodan medicinski tretman usljed akutnih bolesti ili usljed nezgode prilikom boravka u inostranstvu.

“Ovo osiguranje je izuzetno važno za osiguranike koji putuju jer su u slučaju nezgode ili razbolijevanja prilikom boravka u inostranstvu pokriveni troškovi liječenja, troškovi pregleda, ljekova, sanitetskog materijala, prevoza do klinike i prevoza do kuće ukoliko je to neophodno”, kaže Nataša Janičić, direktorica sektora za preuzimanje rizika u osiguravajućem društvu.

Putničko zdravstveno osiguranje mogu da uzmu osiguranici sa prebivalištem i sa boravištem u CG. Ono pri tom ne važi na teritoriji Crne Gore i na teritoriji prebivališta osiguranika.

“Obično se putničko zdravstveno osiguranje zaključuje na sumu osiguranja od 30 hiljada eura, pri čemu je moguće uzeti nižu sumu ili višu ukoliko osiguranik to želi”, kaže Janičić.

U slučaju prehlade ili druge bolesti ili povrede tokom boravka u inostranstvu, osiguranik treba da pozove kontakt centar asistentske kompanije koja će ga dalje uputiti i objasniti proceduru.

Osiguranik može sam da plati troškove, nakon čega će osiguravajuće društvo da mu ih refundira ili to može da plati asistentska kompanija, pa će osiguravajuće društvo refundirati novac asistentskoj kompaniji.

“U suštini, pokriveni su svi neophodni i opravdani medicinski tretmani. Ako je za određenu povredu ili bolest neophodno da se urade neke pretrage, naravno da će osiguravajuće društvo to uvažiti”, objašnjava Janičić.

U slučaju kada osiguranik zbog teže bolesti ili povreda nije u mogućnosti da isprati proceduru, on može da stupi u komunikaciju sa kontakt centrom i kasnije, a to može da uradi i ovlašćeni ljekar iz bolnice.

Može da se uzme za tačan period

Osiguranik mora da uzme polisu prije napuštanja Crne Gore. Osiguravajuće kuće danas omogućavaju da polisu osiguranja kupite i putem interneta tako što ukucate neophodne podatke i platite elektronskim putem, što znači da ne zavisite od radnog vremena poslovnica.

“Putničko zdravstveno osiguranje može da se uzme na tačan period koliko se boravi u inostranstvu. Polisa košta otprilike jedan euro po danu.

Bonus video: