Robot Trojka će pomagati turistima u Južnoj Koreji

Trojka sa prednje strane ima četvrtasti ekran nalik ekranu smartfona i može da prikazuje informacije o letovima, mapu aerodroma i podatke o vremenu
0 komentar(a)
Trojka, robot Trojka, Foto: Beta-AP
Trojka, robot Trojka, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.07.2017. 18:43h

Roboti će ovog ljeta početi da pomažu putnicima na Međunarodnom aerodromu Inčon u Južnoj Koreji i brinu o higijeni, u sklopu priprema za Zimske olimpijske igre (ZOI) u toj zemlji.

Samohodni robot Trojka, proizvod El-Dži elektroniksa (LG Electronics), kretaće se po aerodromu i upućivati putnike do kapija za ukrcavanje i pratiti ih do letova. Veliki robot čistač će pomagati osoblju u čišćenju podova.

Trojka sa prednje strane ima četvrtasti ekran nalik ekranu smartfona i može da prikazuje informacije o letovima, mapu aerodroma i podatke o vremenu. Odaziva se na svoje ime, a na ekranu lica ima oči.

Putnici će informacije o letovima dobijati ubacivanjem karte u skener, nakon čega će ih Trojka pitati žele li pratnju do kapije. Oni koji zaostanu, mogu očekivati upozorenje robota da "ostanu blizu da bi mogao da ih vidi".

Glavni inženjer LG-ja koji je nadgledao razvoj Trojke, Kim Hjongrok, rekao je da robot može da prepozna gdje se nalazi na terminalu i da uspješno zaobilazi prepreke. Takođe, robot će do kraja jula govoriti korejski, engleski, kineski i japanski. Kim je dodao da Trojka može da izvršava samo mali broj prostih zadataka za koje je programiran.

LG i dalje radi na manjim problemima, poput razumevanja glasovnih komandi.

Prvo pojavljivanje Trojke izazvalo je veliko interesovanje na aerodromu.

Robotika je sve jača grana u Južnoj Koreji gdje mnoge kompanije uvode automatizovane procese u proizvodnju, a Južnokorejci često dobijaju nagrade na međunarodnim takmičenjima u toj oblasti. Za razliku od Japana, ipak, Južna Koreja se usteže od uvođenja humanoidnih robota na mjestima poput hotela ili prodavnica.

Kompanija Aerodrom Inčon vjeruje da je prvi koji je uvrstio servisne robote u Južnoj Koreji. Kompanija Korejski aerodromi je najavila da će raditi na robotima za pročišćenje vazduha.

Južna Koreja očekuje da roboti učvrste njenu reputaciju lidera u oblasti tehnologije kada ta zemlja bude domaćin ZOI 2018. u Pjongčangu.

Bonus video: