Polumaturante čekaju u Baru, Budvi...

U avgustovskom roku u srednjim školama ima mjesta za preko 2.700 svršenih osnovaca
129 pregleda 0 komentar(a)
Veljko Tomić, Foto: Luka Zeković
Veljko Tomić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.08.2018. 16:24h

Crnogorske srednje škole ponudiće u avgustovskom upisnom roku preko 2.700 mjesta, najviše u Podgorici, Baru, Budvi, Beranama, Bijelom Polju...

U gimnazijama ima 454 mjesta, na četvorogodišnjim programima stručnih škola 1.194, a na zanatima 996.

Direktor Direktorata za srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Veljko Tomić precizirao je da u Baru mjesta ima na programima iz oblasti poljoprivrede, veterine i saobraćaja, kao i na programima iz oblasti ugostiteljstva.

“Mjesta ima i na programu automehaničar. U Budvi ima slobodnih upisnih mjesta na programima restorater, gastronom, kuvar, konobar i poslastičar. U Beranama mjesta ima na programima iz oblasti saobraćaja, ekonomije, ugostiteljstva, građevine, elektrotehnike, automehanike, šumarstva, drvoprerade”, rekao je Tomić za “Vijesti”.

Navodi da u Bijelom Polju mjesta ima na programima iz oblasti mašinstva, prerade hrane, turizma i ugostiteljstva.

“U Podgorici mjesta ima na programima iz oblasti poljoprivrede, prerade hrane, saobraćaja, mašinstva, mehatronike, građevine i nekoliko mjesta na programima iz oblasti usluživanja. Na Cetinju ima mjesta na programu zdravstveni tehničar. U Ulcinju na programima iz oblasti ekonomije, turizma, ugostiteljstva. U Nikšiću mjesta ima u Gimnaziji, na programima iz oblasti mašinstva, saobraćaja, ličnih usluga. U Tuzima u avgustovskom roku biće mjesta za turističke tehničare i prodavače”, precizirao je Tomić.

On je zadovoljan prvim upisnim rokom, a najviše zbog povećanog interesovanja učenika za upis učenika u programe u trogodišnjem trajanju.

“Karakteristično za upisni rok koji je završen je to da su u pojedinim školama formirana odjeljenja za obrazovne programe za koje dugo nije bilo interesovanja učenika ili ih nije bilo u obrazovnoj ponudi škola. Na primjer, u Tivtu je formirano odjeljenje kuvara, pri čemu se za upis prijavilo skoro dva puta više učenika od traženog broja. U Budvi se za ovaj program prijavilo dvostruko više učenika u odnosu na prethodnu školsku godinu. Kuvare ćemo poslije dužeg niza godina imati i u Ulcinju. U Podgorici se prijavilo odjeljenje više od traženog broja...”, pojasnio je Tomić.

Kandidati podnose prijavu na konkurs, originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole, kao i diplome i uvjerenja o rezultatima sa državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljenim priznanjima.

U toku trajanja roka za podnošenje prijava, školska upisna komisija dužna je da svakog dana objavi ažuriranu rang listu prijavljenih kandidata radi njihovog informisanja o mjestu na rang listi. Na utvrđenu rang listu, kako se navodi, može se podnijeti prigovor u roku od tri dana od dana objavljivanja na oglasnoj tabli.

Bonus video: