Ovako izgleda Idejno rješenje za način urbanizacije prostora Sadine

Perović je izrazila zahvalnost žiriju što su, kroz predloženo rješenje, prepoznali istinsku želju za razvojnim unapređenjem Podgorice, produktivnu misao, produktivnu ideju za novi kreativni grad, kreativnu klasu, kreativnu industriju za kreativnu ekonomiju Podgorice i Crne Gore
1539 pregleda 1 komentar(a)
Idejno rješenje prostor Sadine, Foto: Ucg.ac.me
Idejno rješenje prostor Sadine, Foto: Ucg.ac.me
Ažurirano: 02.07.2018. 11:59h

Na međunarodnom Konkursu za Idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje i Studije sa preporukama za način urbanizacije prostora Sadine, u Podgorici, koji je raspisao Glavni grad Podgorica u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, prva nagrada je pripala timu pod rukovodstvom doc. dr Svetlane Perović sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

U timu su još učestvovali mr Đorđe Nedeljković, mr Aleksandar Nedeljković, mr Radoš Pešić, mr Marija Ćaćić (saradnica na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici), saradnice Bojana Raspopović i Bojana Cerović.

Kako je saopšteno iz Univerziteta Crne Gore, od ukupno 18 pristiglih radova u kojima je participirao 101 učesnik, sa ukupnih 638 poena od maksimalnih 700, vrednovan je rad od strane sedmočlanog žirija koji su anonimno i nezavisno ocjenjivali konkursna rješenja.

U sastavu žirija su bili: prof. mr Dimitrije Mladenović (predsjednik), prof. dr Kaliopa Dimitrovska Andrews, prof. dr Svetislav G. Popović, prof. dr Rifat Alihodžić, dr Biljana Ivanović, Dragana Čenić i Zorica Rakčević.

Žiri u završnom Izvještaju je konstatovao, da je "jednoglasan u stanovištu da predloženo rješenje predstavlja avangardan, ali i realan prostorni koncept... Njegova realizacija će napraviti značajan doprinos budućem urbanom razvoju Podgorice".

Između ostalog, konstatovano je i da je predložen "logičan integralni koncept kreativnog, humanog, kompaktnog grada za 32.000 stanovnika, koji kombinuje i reinterpretira elemente ortogonalnosti i organske spontanosti, prepoznatljive u naslijeđenoj urbanoj matrici grada".

"Suštinski kvalitet ovog rješenja leži u originalnom prostornom konceptu blokova koji se ne ponavljaju. Njih karakterišu naglašena dinamika i bogatstvo vizuelnih sekvenci, koje se mogu sresti u krivudavim ulicama Stare Varoši. Tako se duh stare Podgorice seli preko Morače na jedan nov i savremen način....Arhitektura nametnuta predloženim konceptom, mora biti lišena konfekcioniranja i ponavljanja”.

Perović je izrazila zahvalnost žiriju što su, kroz predloženo rješenje, prepoznali istinsku želju za razvojnim unapređenjem Podgorice, produktivnu misao, produktivnu ideju za novi kreativni grad, kreativnu klasu, kreativnu industriju za kreativnu ekonomiju Podgorice i Crne Gore.

"Prepoznat je mogući put za produktivni urbani rast glavnog grada u cilju unapređenja sopstvene pozicije na globalnoj mapi hijerarhije urbanih centara. Prepoznata je zelena energija koja treba da vlada u zelenom sistemu Podgorice. Počeli smo od kompleksne riječi, a to je svijest. Svijest dovoljno spremna da prihvati promjenu, pokrene akciju. Svijest artikulisana na nekonvencionalnoj, inovativnoj logici urbanog planiranja, urbane regeneracije, koja uvažava prethodno stvoreno. Predložili smo rješenje gdje za autonomni, lični i autonomni disciplinarni prestiž nema mjesta. Ovo je prilika za transdisciplinarnu akciju, transdisciplinarnu paradigmu urbanog planiranja, razvijenu na platformi integrisanog znanja (akademskog i neakademskog, različitih disciplina, nauke i struke, teorije i prakse) uz učešće svi konstruktivnih zainteresovanih aktera društvene zajednice, u čijem fokusu je grad i njegov korisnik. Kroz predloženo rješenje htjeli smo ukazati da postoji prilika, mogućnost, otvorenost, sloboda, za sve buduće, produktivne ideje i akcije koje će se stvarati na prostoru Sadina, za dalji, kreativni, razvoj i unapređenje Podgorice", kazala je između ostalog Perović.

Bonus video: