Iscrtana mapa mreže podrške za žrtve nasilja

Lokacije koje su iscrtane su Sigurna ženska kuća, Centar za socijalni rad, Osnovni sud, Sud za prekršaje i tužilaštvo, Centar bezbijednosti Podgorica, SOS telefon Podgorica, Centar za ženska prava, Ombudsman
99 pregleda 0 komentar(a)
Krenimo zajedno, Foto: PR Centar
Krenimo zajedno, Foto: PR Centar
Ažurirano: 24.04.2018. 10:16h

Multisektorski pristup jedan je od najznačajnih elemenata u zaštiti žena žrtava porodičnog nasilja, zbog čega je neophodno da se u rješavanje toga problema više uključe institucije i građani, poručeno je iz Sigurne ženske kuće.

Iz te nevladine organizacije su kazali da je u okviru projekta “Krenimo zajedno”, na ulicama Glavnog grada iscrtana mapa mreže podrške za žrtve nasilja sa strelicama koje će, kako su pojasnili, povezivati institucije sistema podrške.

"Iscrtali smo putanju mreže podrške sa logoom i sloganom kampanje sa ciljem da se skrene pažnja zaposlenima u institucijama, kao i građanima i građankama. Lokacije koje su iscrtane su Sigurna ženska kuća, Centar za socijalni rad, Osnovni sud, Sud za prekršaje i tužilaštvo, Centar bezbijednosti Podgorica, SOS telefon Podgorica, Centar za ženska prava, Ombudsman“, naveli su iz Sigurne ženske kuće.

Oni su kazali da je proteklih godina realizovano niz kampanja protiv nasilja nad ženama, ali da lična spremnost građana da prijave nasilje u porodici i budu uključeni u rješavanje tog problema još uvijek nije na željenom nivou.

"Neophodno je raditi na izmjeni društvenih vrijednosti i podizanju javne svijesti informisanjem o uzrocima, posljedicama i postojećim mehanizmima zaštite. Neophodno je animiranje građana da se uključe u rješavanje problema nasilja nad ženama i budu dio lanca pomoći”, smatraju u Sigurnoj ženskoj kući.

Oni su istakli da je veoma važno podizanje svijesti profesionalaca da je, kako su rekli, multisektorski pristup jedan od najznačajnih elemenata u zaštiti žena žrtava porodičnog nasilja.

Sigurna ženska kuća, kako su objasnili, kroz projekat "Krenimo zajedno" promoviše koordinisani odgovor institucija na nasilje nad ženama da bi, kako su kazali, pomoć bila brza, efikasna, prilagođena okolnostima i ličnim karakteristikama žrtve.

"Poruka ove kampanje je poziv svima da se uključe u rješavanje problema nasilja nad ženama. Ovom kampanjom pozivamo građane/ke da prijave nasilje ako su u saznanju da neko trpi isto, a institucijama sistema šaljemo poruku da je žrtvi neophodno pružiti sveobuhvatnu zaštitu i podršku”, poručili su iz Sigurne ženske kuće.

Oni su istakli da su trotoari diskretno iscrtani i da ne narušavaju izgled ulica već ih, kako su kazali, logo kampanje dodatno uljepšava.

Projekat "Krenimo zajedno", Sigurna ženska kuća realizuje uz podršku Programa za podršku antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti, koji sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, a koji finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

Bonus video: