Burić ne gradi na Mihinji, novi vlasnik iz Burundija

Osnivač firme iz Burundija već posluje u Crnoj Gori preko kompanije "S. R. Hospitality", a njegov partner Raza Aly Hiridjee se pominje u Panamskim papirima
548 pregleda 1 komentar(a)
Mihinja, Foto: Filip Roganović
Mihinja, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 02.07.2018. 15:43h

Vlasnik građevinske firme Normal kompany Žarko Burić, ipak neće graditi stambeno naselje na brdašcu Mihinja, koje se nalazi na izlazu iz Podgorice, ka Cetinju.

Oko 2,6 hektara zemljišta on je početkom maja prodao firmi S.R. Estates iz Podgorice, po cijeni od 806.730 eura.

U Centralnom registru Poreske uprave piše da je njen stopostotni osnivač Salim Rehmatulah iz Burundija, a direktor izvjesni Marko Bulatović.

“Zemljište u Mihinji sam prodao iz razloga što sam za isto dobio dobre uslove od strane kupca”, rekao je Burić “Vijestima”.

On je objasnio i da “nezavisno od prodaje, na ovoj lokaciji nije ni planirao gradnju u bliskoj budućnosti”.

Detaljnim urbanističkim planom na brdu Mihinja planirana je gradnja stambenog kompleksa. Burić i njegova porodica su donedavno imali više parcela, pa se spekulisalo da će vlasnik “Normala” ući u ovaj biznis. Posebno nakon što drugo veliko građevinsko preduzeće “Čelebić” namjerava da tu gradi selo za individualno stanovanje, po ugledu na slična u Evropi, odnosno sa šetalištima, igralištima u zelenom okruženju.

“Čelebić” se u februaru trampio sa Vladom i dobio tri parcele državnog zemljišta od 170 hiljada kvadrata, a za njih je ponudio pet poslovnih prostora.

Burić je 9. marta ove godine od Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine tražio uvjerenje o statusu zemljišta koje posjeduje na toj lokaciji, odnosno da li je dozvoljena gradnja na njegovim parcelama.

Dva mjeseca kasnije, 11. maja, on je sa firmom “S.R. Estates” d.o.o. sklopio ugovor o prodaji 2,6 hektara. Ta firma je registrovana 23. aprila ove godine, na adresu u Siti kvartu, a njen osnivač Salim Rehmatullah već posluje u Crnoj Gori preko kompanije “S. R. Hospitality”, koja je upisana na istu adresu.

Rehmatulahov partner u “S.R. Hospitality”, gdje ima deset odsto, je Raza Aly Hiridjee sa Madagaskara, koji ima većinski udio - 90 odsto. On se pominje u Panamskim papirima kao akcionar kompanije Bisara international ltd. Bisara je registrovana na Britanskim Djevičanskim ostrvima posredstvom advokatske kancelarije Mosak Fonseka. Kompanija je osnovana u januaru 2003, a izbrisana u oktobru 2004. godine.

Na zemljištu koje je prodao Burić, bile su upisane hipoteke od 1.650.000 eura. U kupoprodajnom ugovoru navedeno je da je Zapad banka skinula hipoteku prvog i drugog reda, a u katastru zemljište još nije upisano na novog vlasnika. Rehmatullah zainteresovan za investiranje

Rehmatullah se u februaru sastao sa predstavnicima Sekretarijata za razvojne projekte Crne Gore “u cilju upoznavanja sa investicionim okruženjem i mogućnostima za investiranje u Crnoj Gori”.

Rehmetullah je predstavnike Sekretrijata upoznao sa investicionim aktivnostima kompanije SR Holdings, koja, kako je tada saopšteno, “sa povezanim kompanijama dugi niz godina ulaže značajna sredstva u različite sektore širom svijeta: građevinarstvo, ugostiteljstvo, saobraćaj, prehrambena industrija i sl”.

Bonus video: