Temperature u velikim gradovima mogle bi da porastu do osam stepeni

Porast od oko pet stepeni Celzija pripisuje se globalnom zagrijavanju, a ostatak na "betonizaciju", kada asfalt i beton istisnu gradske parkove i jezera, što će gradove učiniti toplijima od njihove okoline
1 komentar(a)
grad. vrućina, Foto: Shutterstock.com
grad. vrućina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.05.2017. 10:19h

Zahvaljujući globalnom zagrijavanju i betonizaciji, temperatura bi u velikim gradovima do kraja vijeka mogla porasti za sedam do osam stepeni Celzija, tvrde naučnici.

Ove projekcije porasta temperature u gradovima predstavljaju najcrnji scenario, zasnovan na zadržavanju postojećih trendova emisije gasova staklene bašte.

Porast od oko pet stepeni Celzija pripisuje se globalnom zagrijavanju, a ostatak na "betonizaciju", kada asfalt i beton istisnu gradske parkove i jezera, što će gradove učiniti toplijima od njihove okoline, napisali su naučnici u časopisu Nature Climate Change.

"Predviđanje se odnosi na najveće svjetske gradove", rekao je Francisko Estrada sa Instituta ekološke studije u Holandiji, vodeći autor studije.

Takav razvoj događaja, kako je dodao Estrada, imao bi ogromne posljedice po zdravlje stanovnika i energetsku potrošnju.

Gradovi zauzimaju samo jedan odsto svjetske površine, ali troše 78 odsto svjetske energije i proizvode 60 odsto ukupne emisije gasova, prenosi Večernji list.

Za svoju studiju Estrada i njegov tim analizirali su podatke iz 1.692 najveća svjetska grada i rast temperature u njima od 1950. do 2015. godine

Bonus video: