Čabarkapa ide u Savjet ASK, Sud odbio tužbu Ćalović

Upravni sud odbio tužbu direktorice MANS-a da se sačeka sa izvršenjem odluke ASK do konačne presude
300 pregleda 4 komentar(a)
Gavrilo Čabarkapa, Foto: Reuters
Gavrilo Čabarkapa, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.06.2018. 18:24h

Bivši sudija Vrhovnog suda Gavrilo Čabarkapa predložen je za člana Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije, umjesto Radula Žurića koji je gotovo prije dana napustio to mjesto kada je izabran u Senat Državne revizorske institucije.

Čabarkapa je nedavno bezuspješno konkurisao za Tužilački savjet, a ranije je bio član Sudskog savjeta.

Predlog skupštinskog Odbora za antikorupciju da on popuni upražnjeno mjesto u Savjetu ASK treba da verifikuje Skupština, koja takođe treba da se izjasni o predlogu tog tijela da se razriješi član Savjeta iste Agencije Vanja Ćalović-Marković.

Direktorica MANS-a je navodno prekršila Zakon o sprečavanju korupcije, odnosno bila je u sukobu interesa jer je u Savjetu odlučivala i o inicijativama koje je podnosio MANS. Ona je te navode odbacila, tvrdeći da je ASK prekršila zakon u postupku odlučivanja i njenog procesuiranja ka Skupštini i pokrenula postupak pred Upravnim sudom.

Taj sud se međutim negativno izjasnio o njenoj tužbi za odlaganje izvršenja odluke ASK, navodeći da je ona preuranjena, je odluka o smjeni nije izvršna. Ćalović je, prema informacijama “Vijesti”, podnijela novu tužbu.

ASK se juče na presu pohvalila rezultatima rada u sprečavanju kršenja zakona javnih funkcionera. Načelnica odeljenja za provjeru prihoda i imovine Dragana Šuković rekla je da su detaljno provjeravali imovinu funkcionera i da predstoji druga faza provjere koja će obuhvatiti izvještaje predsjednika, premijera, ministara, članova Sudskog i Tužilačkog savjeta, članova Državne revizorske institucije. Pomoćnik direktora AS Savo Milašinović naveo je da će svi za koje se utvrde nepravilnosti biti procesuirani, neselektivno, bez obzira radi li se o državnom ili lokalnom nivou.

ASK je nedavno utvrdio i da je predsjednik Birda direktora Aerodroma Crne Gore Božidar Vuksanović prekršio zakon jer je u jednom periodu primao naknadu i platu.

Bonus video: