MANS: Politička odluka AZLP

Pravni zastupnik MANS-a Veselin Radulović ukazao je da je Agencija u poslednje dvije godina donijela 152 odluke kojima su usvojene žalbe MANS-a i političke partije obavezane da dostave informacije koje se tiču njihovog finansiranja
120 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Radulović, Foto: Boris Pejović
Veselin Radulović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.04.2018. 21:22h

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama promijenila je praksu i donijela odluku da političke partije ne moraju da dostavljaju javnosti informacije koje se tiču njihovog finansiranja, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

U toj nevladinoj organizaciji smatraju da se radi o političkoj odluci.

Pravni zastupnik MANS-a Veselin Radulović ukazao je da je Agencija u poslednje dvije godina donijela 152 odluke kojima su usvojene žalbe MANS-a i političke partije obavezane da dostave informacije koje se tiču njihovog finansiranja.

„Prošle sedmice Agencija naglo mijenja praksu i zauzima novi stav po kome političke partije ne moraju javnosti da dostavljaju informacije koje se tiču njihovog finansiranja“, saopštio je Radulović na konferenciji na novinare.

On je kao problematično istakao to što u odlukama Agencije nema pravnih obrazloženja zašto se taj stav mijenja.

„A kada nema pravnih razloga očigledno je da su postoje politički motivi i uticaj političkih partija na Agenciju“, ocijenio je Radulović.

On je ukazao da je Agencija odlukom iz 2016. godine Demokratsku partiju socijalista (DPS) obavezala da dostavi tražene informacije po zahtjevu MANS-a dok je, u identičnom slučaju prošle sedmice, odbila žalbu kao neosnovanu uz obrazloženje da politička partija nije organ vlasti.

Radulović je dodao da se u obrazloženju odluka Agencija poziva na presude Upravnog suda iz 2011. godine koje su, kako je objasnio, doneše na osnovu starog zakona koji se više ne primjenjuje i koji je drugačije definisao šta je organ vlasti.

Prema novom Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, koji je donešen 2012. godine, kako je istakao Radulović, organom vlasti smatra pravno lice čiji se rad većim dijelom finansira iz javnih prihoda.

Sve parlamentarne partije se, prema njegovim riječima, većim dijelom finansiraju iz javnih prihoda.

Radulović je saopštio da je u 2016. i prošloj godini 88 odsto ukupnih prihoda političkih partija, ili 14,3 miliona EUR, dodijeljeno iz državnog ili lokalnog budžeta.

„Nesporno je da se parlamentrane političke partije finansiraju najvećim dijelom iz budžeta i u tom smislu posebno je sporna odluka Agencija koja smatra da toliki novac može da ostane tajna“, naveo je Radulović.

Izvršna direktorica MANS-a, Vanja Ćalović Marković, rekla je da je drastično promijenjena praksa Agencije i da ona više od godinu nije donijela nijednu odluku u vezi sa finansiranjem političkih partija.

Zato, kako je navela, više od godinu i po MANS ne može da dođe do podataka o finansiranju parlamentranih izbora.

Ćalović Marković je ukazala da je Agencije takvu odluku donijela dva dana nakon otvaranja istrage Specijalnog državnog tužilaštva o donacijama DPS-a, a dan nakon održavanja predsjedničkih izbora.

„Prošle su dvije sedmice od kada su se završeni predsjednički izbori i građani ni dan danas ne znaju na koji način su političke partije finansirale izbornu kampanju, koliko je ona koštala i da li je bilo nezakonitosti“, rekla je Ćalović Marković.

Ona je dodala i da je odluka donešena dan prije objavljivanja Izvještaja Evropske komisije koja je, prema njenim riječima, eksplicitno u dokumentu navela da se moraju objavljivati podaci koji ukazju na korupciju.

Pitanje finansiranja političkih partija je, smatra Ćalović Marković, pitanje političke korupcije.

„Ako nemamo podatke o finansiranju političkih partija, a institucija koja je zadužena da kontroliše stranke to ne radi, onda je nemoguće razotkriti političku korupciju koristeći zakonske mehanizme i postojeći institucionalni okvir“, poručila je Ćalović Marković.

Ona je ovakvu odluku Agencija ocijenila kao političku.

„Očigledno je da je riječ o politčkom uticaju vladajuće partije na Agenciju za slobodan pristup informacijama i zarobljenoj državi u kojoj institucija rade ono što im naloži politička struktura na vlasti“, zaključila je Ćalović Marković.

Iz MANS-a su najavili da će podnijeti tužbe i pozvali Upravni sud da odluči po hitnom postupku, s obziorm da se uskoro biti održani lokalni izbori.

Bonus video: