Dim sa deponije u Podgorici guši ljude

“Moja snaha je vodila dijete od svega par mjeseci kod doktora i oni su otkrili da dijete ima dim u plućima. Čak su i doktori bili iznenađeni”, izjavio je jedan od mještana naselja, koji je želio da ostane anoniman
287 pregleda 11 komentar(a)
deponija livade, Foto: Privatna arhiva
deponija livade, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.06.2018. 16:41h

Mještani Vrela ribničkih, smješteni u blizini gradske deponije “Livade” tvrde da im je zdravlje ugroženo zbog konstantnih požara na deponiji.

“Moja snaha je vodila dijete od svega par mjeseci kod doktora i oni su otkrili da dijete ima dim u plućima. Čak su i doktori bili iznenađeni”, izjavio je jedan od mještana naselja, koji je želio da ostane anoniman.

U naselju pored deponije na Vrelima ribničkim smješteno je dvadesetak porodica. Mještani tvrde da često samoinicijativno zovu vatrogasce kada uoče da je izbio novi požar.

“Mislim da oni nemaju više gdje da odlažu otpad, pa ga pale, jer požara ima svakodnevno. Dim ne smeta samo nama, on smeta čitavom Koniku, a ponekad i čitavom gradu”, kazao je stanovnik ovog naselja.

Dejvid Sejdović kazao je da požari u okviru deponije izbijaju svakodnevno.

“Praktično non-stop se pali, a ovdje živi dosta porodica sa malom djecom”, izjavio je Sejdović.

Sejdović je dodao da su mještani ranije, zbog sličnih problema, organizovali protestni skup te spriječili vozila “Čistoće” da deponuju otpad. Nakon toga je na neko vrijeme njihov problem bio riješen.

Smatra da će, ukoliko se nastavi ovakva praksa, mještani morati da se opet organizuju i ukažu na svoje postojanje, ali i problem koji imaju jer žive u blizini deponije.

Ipak, iz gradskog preduzeća “Deponija” tvrde je regionalna deponija „Livade“ uređena deponija komunalnog otpada “na kojoj nema, niti može biti navedenih požara”.

“Nadležnost službe obezbjeđenja našeg Društva odnosi se na 57 hektara koji su sastavni dio Deponije, iako vrlo često prijavljujemo ekološke incidente nadležnim službama. Aktivnosti koje se odvijaju u neregulisanom Romskom izbjegličkom kampu koji se nalazi uz ogradu Društva, a vezani su za pomenute ekološke incidente, nijesu naša nadležnost”, istakli su iz ovog preduzeća.

Bonus video: