Lisnati sir uskoro zaštićeni brend?

Zahtjev za zaštitu poznatog sira iz Kolašina predat je Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja
598 pregleda 5 komentar(a)
kolašinski lisnati sir, Foto: Dragana Šćepanović
kolašinski lisnati sir, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 02.08.2018. 13:59h

NVO Klasterska inicijativa iz Kolašina predala je Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja zahtjev za registraciju oznake porijekla kolašinskog lisnatog sira. Na taj način okončan je dvogodišnji projekat, koji je uključivao prikupljane dokumentacije i organizovanje poljoprivredika, kao i osmomjesečni postupak izrade specifikacije o oznaci porijekla.

„Nadamo se da će kolašinski lisnati sir postati peti crnogorski proizvod koji je zaštićen u skladu sa Zakonom o šemama kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i da ćemo dobiti najviši stepen zaštite - oznaku porijekla. Čitav postupak ne bi bilo moguće sprovesti bez pomoći Opštine Kolašin i pojedinih Kolašinaca koji su pružili svoju stručnu pomoć“, kažu Balša Cvetković i Milovan Vlahović Iz klasterske inicijative.

Ukoliko zahtjev za registraciju bude prihvaćen, kolašinski lisnati sir će postati prvi proizvod sa zaštićenim porijeklom i standardizovanim procesom proizvodnje sa područija te opštine.

„Nadamo se da će to biti početak stvaranja čitave lepeze proizvoda po kojima će naš kraj postati prepoznatljiv a što će ga dalje svrstati na gastronomsku mapu Evrope. Takođe, u narednom periodu nas očekuje jačanje kapaciteta Udruženja proizvođača kolašinskog lisnatog sira, na čijem čelu je poljoprivrednik Ratko Pejić, koje će kao dio NVO Klasterska inicijativa biti nosilac oznake porijekla. Slijedi formiranje Komisije za senzornu evaluaciju, obuka poljoprivrednika za primjenu samokontrole i opsega interne kontrole, obezbjeđivanje neophodne opreme za skladištenje uzoraka, mjerenje saliniteta i temperature sira“, najavljuju Vlahović i Cvetković.

Pomoć u cijelom postupku prikupljanja dokumentacije, kažu, pružili su im botaničar Danijel Vincek koji je obezbijedio podatke o flori na području opštine Kolašin i Ivan Ivanović.

Njegov „Ispitivanje kvaliteta i tehnoloških svojstava autohtonog kolašinskog lisnatog sira u svrhu njegove standardizacije“ bio polazna osnova za otpočinjanja procesa brendiranja tog proizvoda.

Bonus video: