Sto do stola sa đakonijama: Počeli "Dani durmitorske zdrave hrane"

Zidove hola istovremeno su krasili brojne slike žabljačke slikarke Koviljke Raonić, njenog sugrađanina Milovana Popovića i Aide Kondo Kaltak iz Pljevalja
356 pregleda 0 komentar(a)
Dani durmitorske hrane, Foto: Obrad Pješivac
Dani durmitorske hrane, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 07.08.2018. 14:56h

Sedmi po redu "Dani durmitorske zdrave hrane", iz godine u godinu sve bogatiji i posjećeniji pa je izložbeni prostor hola Centra za kulturu bio tijesan da se sve to vizuelno i gastonomski doživi na pravi način.

Sto do stola u sa raznim đakonijama urađenih vještim rukama u durmitorskim domaćinstvima. Od hljeba ispod sača, pita, priganica, različitih formi sira i skorupa, zeleni sa durmitorskih njiva, borovnica i malina, sokova domaćih rakija... Sve potpuno organsko, uvjeravaju nas izlagači, koji su svojim učešćem dali doprinos aktuelnoj turističkoj sezoni koja je na Žabljaku u punom zamahu.

Zidove hola istovremeno su krasili brojne slike žabljačke slikarke Koviljke Raonić, njenog sugrađanina Milovana Popovića i Aide Kondo Kaltak iz Pljevalja.

Izložbu je otvorio direktor Centra za kulturu Miroje Džabasan nakon čega su se znatiželjni posjetioci zaputili prema štandovima.

Pjesnika Čeda Kovačevića, 88-godišnjeg žabljačkog Beograđanina izložba je vratila u rano djetinjstvo.

"Vratili su me ovi terenuci osam decenija unazad kada smo svi živjeli od plodova „majke zemlje“, koju smo brižno njegovali a ona nam nesebično uzvgraćala io nije nam ništa falilo. Vraćaju mi ovi trenuci snagu i potiskuju u podsvijest spoznaju kakvu sve hranu proizvodi savremena svijet a mi je konzumiramo. Zato poruka da zdrava zemlja i zdrava hrana kao njen proizvod nijesu uzaludan posao kome treba još više da stremimo, svako na svoj način", kaže Kovačević.

A na izložbi ugledasmo poznato lice književnice, rediteljke i diplomete Vide Ognjenović koja je neskriveno zadovoljna, kako kaže, što ovako nešto postoji.

"Cijenim ove radove divnih domaćica koje nas nesebično čašćavaju. Nema boljeg dokaza od ovog da ekologija ovdje živi. Dobro bi bilo da je više turista posjeti i vidi šta su pravi ručni radovi, djela vrijednih ruku durmitorskih domaćica. Ovo ima smisla. Ovo su darovi prirode, ljudskom rukom obrađeni", kaže neskriveno ushićena Vida Ognjenović.

"Dani durmitorske zdrave hrane" završnicu imaju u srijedu popodne na obali Crnog jezera kada se organizuje degustacija kačamaka uz nastup lokalnog KUD "Korak".

Galerija

Bonus video: