Ministarstvo: EK pozitivno ocijenila stanje u oblasti nauke i istraživanja u Crnoj Gori

Iz Ministarstva su saopštili da ova činjenica dodatno dobija na značaju ukoliko se zna da je nedovoljno učešće u ovom programu bila jedna od ključnih zamjerki Komisije proteklih godina
56 pregleda 1 komentar(a)
Crna Gora i EU, Foto: Shutterstock
Crna Gora i EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.04.2018. 08:40h

Evropska komisija pozitivno je ocijenila ukupno stanje u oblasti nauke i istraživanja u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

"Evropska komisija 17. aprila 2018. godine objavila je Izvještaj o napretku Crne Gore za 2018. godinu, u kome zapaženo mjesto zauzima i prvo otvoreno i privremeno zatvoreno Poglavlje 25 „Nauka i istraživanje“. Evropska komisija pozitivno je ocjenila ukupno stanje u oblasti nauke i istraživanja u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na dobre rezultate u okvirnom programu H2020, koji su Crnu Goru u protekloj godini prvi put doveli na nivo evropskog prosjeka", kazali su iz Ministarstva nauke.

Oni su saopštili da ova činjenica dodatno dobija na značaju ukoliko se zna da je nedovoljno učešće u ovom programu bila jedna od ključnih zamjerki Komisije proteklih godina.

"Takođe, pohvaljena je aktivnost Crne Gore u programima poput COST-a i EUREKA-e, NATO nauka za mir i bezbjednost, programima Agencije za atomsku energiju, kao i aktivnosti na planu korišćenja novog mehanizma podrške EK, takozvanog PSF - Policy Support Fasility. Zahvaljujući ovom mehanizmu, Crna Gora će tokom 2018. imati priliku da koristiti ekspertsku podršku Komisije za razvoj zakonodavnog okvira i uspostavljanje modela ekosistema za podršku start-upovima. Prvi eksperti Komisije ovim povodom u Crnog Gori boravili su krajem januara 2018. i do kraja ove godine očekuju se još bar tri posjete ekspertskih timova. Krajnje pozitivno ocijenjeno je i donošenje nove Strategije naučno-istraživačke djelatnosti za period 2017-2021, ali i početak radova na uspostavljanju Naučno-Tehnološkog parka u Podgorici. Komisija je zadovoljna radom Inovativno-Preduzetničkog centra Tehnopolis u Nikšiću, ocjenjujući ga "fully operational“. Konstatovano je da je Crna Gora, uz podršku Komisije, započela rad i na uspostavljanju Strategije Pametne Specijalizacije, koja predstavlja jedan od ključnih dokumenata za svaku državu članicu, ali i zemlju kandidata, te da će naredni koraci na uspostavljanju ovog dokumenta imati posebnu pažnju Komisije", saopštili su iz Ministarstva nauke.

Bonus video: