Bar: Upoznali građane sa novim Zakonom o planiranju prostora

"Prije svega, tu trebaju fakture i računi za te radove, a finansiranje priključaka nije isto što i komunalno opremanje, jer je vodu, struju, telefon i kanalizaciju potrebno dovesti mnogo dalje i spojiti sa mrežom, a ne samo finansirati priključak nedaleko od objekata", kazala je Živković
257 pregleda 0 komentar(a)
Tribina o legalizaciji Bar, Foto: Radomir Petrić
Tribina o legalizaciji Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 15.05.2018. 07:43h

Cijena koju treba platiti po kvadratnom metru objekta radi legalizacije, te zašto po uslovima legalizacije nisu izjednačeni svi objekti, već su najveće povoljnosti prvenstveno za objekte osnovnog stanovanja- bila su neka od pitanja posjetilaca javne tribine “Legalizacija bespravno sagrađenih objekata” ADP Zid u Sali SO Bar.

U okviru projekta ”Jačanje prava pristupa građanima pogođenim spornim politikama stanovanja i socijalno neosjetljiva privatizacija”, predstavnik organizatora Andrej Milović upoznao je građane sa novim Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata – dijelu koji se odnosi na postupak legalizacije objekata, beneficije koje legalizacijom građani dobijaju, kao i inicijative ADP Zid prema opštinama radi unapređivanja postupka legalizacije.

Predstavnica Zajednice opština Sanja Živković govorila je o postupku legalizacije i smanjivanju cijena komunalija u barskoj opštini. Na interesovanje građana da li će im opština priznati troškove komunalnog opremanja u onim dijelovima opštine u kojima nije bilo infrastrukture, i potom oduzeti taj trošak od cijene koju treba da plate za legalizaciju, Živković je pojasnila da je vrlo teško dokazati te troškove.

"Prije svega, tu trebaju fakture i računi za te radove, a finansiranje priključaka nije isto što i komunalno opremanje, jer je vodu, struju, telefon i kanalizaciju potrebno dovesti mnogo dalje i spojiti sa mrežom, a ne samo finansirati priključak nedaleko od objekata", kazala je Živković.

Na tribini su upoređene cijene legalizacije u najpoznatijim hrvatskim gradovima i u Baru, uz napomenu da će novom odlukom o cijenama komunalija legalizacija objekata u Baru biti značajno jeftinija u poređenju sa Hrvatskom. Posjetioci tribine su ukazivali da su trenutne cijene visoke, na što je sekretarka opštinskog Sekretarijata za uređenje prostora, komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine Suzana Crnovršanin replicirala da je donijeta odluka o smanjivanju cijene komunalija od 50 do 95 posto, zavisno od veličine objekta, te da li se radi o sekundarnom, ili objektu osnovnog stanovanja.

Bonus video: