Pivljani najavljuju tužbe i proteste

Milonja Blagojević nije precizirao o kakvoj radikalizaciji protesta je riječ
102 pregleda 0 komentar(a)
Blokada radova CGES, Foto: Privatna arhiva
Blokada radova CGES, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 06.07.2018. 07:58h

Mještani pivskih sela Gornja i Donja Brezna, koji već petnaest dana blokiraju radove Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i kompanije “Krnovo Green Energy”, najavili su tužbu i radikalizaciju protesta.

Predsjednik Mjesnog odbora Milonja Blagojević kaže da će tužiti kompanije za naknadu štete, ali i Upravu za šume koja je “izvukla ogromne količine drvne građe”, ali i krivične prijave protiv odgovornih. Nije precizirao o kakvoj radikalizaciji protesta je riječ.

Mještani traže da im pomenute kompanije poprave put koji je, tvrde, uništen tokom radova na dalekovodima, da budu pravično obeštećeni i da firme učestvuju u obezbjeđivanju sredstava kako bi konačno dobili vodu.

“Investitori i izvođači radova su uništili put, ekosistem, privatna imanja, i odbijaju da to poprave i nadoknade, čime su direktno ugrožena naša prava na život, rad i nepovredivnost privatne svojine”, kazao je Blagojević.

On je ocijenio da su štetu pretrpjeli svi - ljudi koji pokušavaju da se bave turizmom i ugostiteljstvom i poljoprivrednici, i procjenjuje je na više od milion eura.

“Postavljanjem dalekovoda, kopanjem, nasipanjem, pravljenjem deponije na ulazu u selo, zračenjem dalekovoda, kojima je ispresijecano selo, značajno je, i biće još više, uništen ekosistem i naružen izgled Brezana, gdje su turisti dolazili prvenstveno zbog nedirnute prirode”. Iz CGES-a su ranije odbacili optužbe mještana.

Bonus video: