Magnetno privlačni japanski SUV

Tojota C-HR svojim neobično hrabrim dizajnom skreće pažnju gdje god da se nađe, vozne osobine su joj gotovo na nivou kompaktnog hečbeka, a hibridni pogon donosi vrlo nisku potrošnju. Iako su putnici na zadnjim sjedištima pomalo uskraćeni za pogled na okolinu, prostora ne fali ni u jednom dijelu kabine.
77 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2017. 08:29h

Nikada jedna Tojota sa putničkim predznakom nije privlačila toliko pogleda kao novi kompaktni krosover japanske kompanije C-HR.

Čak i kada smo je prvi put vidjeli na prošlogodišnjem sajmu u Ženevi ostavila je snažan utisak, pa nije ni čudo što među posmatračima na crnogorskim putevima vlada prava groznica kada se ovaj auto nađe u saobraćaju.

Tokom probe nove japanske uzdanice primijetili smo mnogo mlađih ljudi koji fotografišu auto, što znači da u Tojoti nijesu nimalo pogriješili kada su implementirali hrabri dizajn koji je krasio konceptnu verziju.

Na upečatljivom prednjem dijelu dominiraju farovi u kojima ćete naći LED žmigavce koji se aktiviraju “u talasu” kao kod Audija. Pogled s boka otkriva obrise kupea sa prozorima čija se donja ivica uzdiže prema pozadini, ali prije svega na reljefne površine slične dijamantu.

Da u Tojoti nijesu razmišljali samo o spoljašnjem utisku, dokazuje pogled na unutrašnjost. Kabina je potpuno inaovativna, sa posebnim teksturama, oblicima i bojama.

Obratite pažnju na plavu liniju koja se proteže sa komandne table na vrata, “dijamantski” dizajn obloga vrata, krovišta ili tastera klima uređaja. To mora da su bile “skupe” odluke, ali one pokazuju koliko je ljubavi Tojotin tim uložio u C-HR.

Moderne multimedijalne tehnologije su izražene u formi fenomenalnog Toyota Touch displeja od osam inča, a izuzetno je značajno i to što su materijali korišćeni za izradu bolji nego kod prethodnih Tojotinih modela.

Iako zbog kompaktnih i oštrih linija izgleda manji, C-HR je zapravo veličine nisan kaškaija, dug 436 cm. Interesantno je da neobična spoljašnjost ne utiče previše na prostranost kabine i porodičnu upotrebljivost.

Prostora ima dovoljno i na zadnjim sjedištima, a nije žrtvovano ni previše prostora u prtrljažniku koji prima 377 litara, što je na nivou automobila C-segmenta.

Jedini nedostatak u odnosu na “običnije” konkurente je nešto manja količina svjetlosti u zadnjem dijelu kabine, što je posljedica širokih stubova krova.

Sa druge strane, većina konkurenata ne može da primiriše tojoti C-HR kada su u pitanju vozne osobine. Inženjeri su čak tražili dodatno vrijeme pri razvoju da bi sačekali potpuno novu Tojotinu arhitekturu, koja je ovom krosoveru donijela izuzetno nisko težište, krutu strukturu i multi-link zadnje vješanje koje je karakteristično za sportske automobile.

Za jedan prilično visok auto, C-HR se neobično malo naginje u krivini i drži putanju sa konzistentnošću koju imaju kompaktna hečbek vozila. Vrlo lako ćete ga pozicionirati u idealan položaj, a kada ga dovedete do limita, neznatno podupravljanje vrlo lako kontrolišete i u svakom momentu se osjećate sigurno.

Testni automobil pokreće hibridni sklop koji nam se sada učinio mnogo prijatnijim nego prilikom prvih vožnji u Madridu. Kombinacija 1,8-litarskog benzinca i elektromotora daje ukupnu snagu od 122 KS.

Naravno, sa ovim potencijalom nećete sagoreti asfalt pod sobom (ubrzanje 0-100 km/h za 11 sekundi), ali se nećete ni mučiti prilikom preticanja, a ni na uzbrdicama. Prilikom snažnijih ubrzanja motor će se nešto bučnije oglasiti, ali s obzirom na druge sportske osobine, taj zvuk čak prija uhu.

Tojota nije štedjela ni na opremi kod ovog automobila, pa paket C-ULT, koji je odmah iza najbogatije, donosi i kartica ključ, 18-inčne aluminijumske naplatke, grijanje prednjih sjedišta, ambijentalno osvjetljenje... Testnom modelu je dodat i tehnološki paket (kompletno LED osvjetljenje, sistem prepoznavanja vozila u mrtvom uglu, kao i jedan zanimljiv detalj - osvjetljenje pristupa vozila sa natpisom C-HR). Cijena ovako opremljenog vozila na našem tržištu iznosi 30.290 eura.

Potrošnja manja nego kod dizelaša

Koliko uživanja pruža u sportskoj vožnji na otvorenom putu, hibridni C-HR je još ugodniji u gradskim uslovima.

Pri brzinama do čak 50 kilometara na sat možete da vozite isključivo na struju, a u zavisnosti koliko energije trošite tako možete da pređete i nekoliko kilometara. Sve ovo doprinosi i izuzetno niskoj potrošnji. Na otvorenom putu možete je spustiti ispod četiri litra, a prosjek je oko pet litara, što je gotovo nemoguće ostvariti sa dizelašem ove snage. Valjda ga zato Tojota nije ni planirala za C-HR.

Galerija

Bonus video: